Hallå där Andreas Kassler, professor i datavetenskap...
2016-12-23...du har nyligen varit I Kroatien på ett erasmusutbyte. Vad gjorde du då?
- Jag har besökt Fakulteten för Electrical Engineering and Computing (FER) vid universitetet I Zagreb. Det är Kroatiens mest prestigefyllda universitet och ingenjörsfakultet. Jag var där under en vecka på ett undervisningsuppdrag genom Erasmusprogrammet. Jag föreläste i två kurser, gav handledning för studenter på avancerad nivå samt forskarstudenter och jag häll ett forskningsseminarium.
Hur var det att åka på ett internationellt utbyte genom Erasmus?
- Att åka på ett undervisningsuppdrag genom Erasmus är en oerhört värdefull erfarenhet. Det breddar ens perspektiv om hur bland annat undervisning kan organiseras och hur avdelningar kan samverka. Genom universitetets höga status och förträfflighet och den stora mängden studenter var dynamiken helt annorlunda än hos oss. Lektionerna och grupperna bestod av många fler studenter än vid vårt universitet. I kursen i årkurs fem, där jag föreläste, bestod grupperna av närmare 100 närvarande studenter. Vid seminariet jag höll deltog yrkesverksamma representanter från industrin, som till exempel Ericsson Zagreb och andra lokala nätverksoperatörer.
Hittade du några framtida samverkansmöjligheter med fakulteten du besökte?
- Vi diskuterade samverkansmöjligheter i form av utbildning och forskning samt student- och personalutbyten. De driver bland annat ett projekt finansierat av Croatian Science Foundation om HUTS, Human Centric Communications in Smart Networks, som precis som flera av våra projekt hanterar Software Defined Networking. Projektet relaterar till flera områden som vi arbetar med inom vår avdelning och vi identifierade flera knytpunkter som kan öppna upp möjligheter till nyttiga samarbeten framöver.
Vad föreläste du om?
- Jag höll två föreläsningar i en kurs om optiska nätverk. Jag föreläste om hur man kan kombinera optiska nätverk med principer för Software Defined Networking. Det handlar om att skapa en mer flexibel styrning och hantering av nätverkstjänster genom mjukvara vilket är extra viktigt i till exempel datacenter och i WAN, Wide Area Networks.
Jag höll också en föreläsning inom en kurs i Meta Heuristics. Inom ett av våra projekt utvecklar vi en optimeringsmodell för placering av nätverksfunktioner. Jag förklarade modellen för studenterna som senare, i den praktiska delen av kursen, kommer att jobba med att ta fram idéer för att lösa samma problem som vår modell gör. Det här är ett mycket relevant problem för telekomindustrin och akademin och det behövs nya idéer om hur det kan lösas. Jag är glad att närmare 100 studenter tar till sig problemet och försöker skapa sina egna lösningar.
Förutom att undervisa studenter så höll du även ett colloquium, för vilka och vad handlade det om?
- Under mitt besök i Zagreb höll jag ett forskningsseminarium för den Kroatiska sektionen av IEEE. IEEE är världens största organisation för tekniska experter med fokus på att utveckla teknik till nytta för mänskligheten.
Under seminariet talade jag om framtidens 5G-nät och den bakomliggande arkitekturens principer så som nätverk och virtualisering av nätverkstjänster, Software Defined Networking och tekniker för nätverksoptimering. Det hela handlar om att göra nätverk flexiblare och enklare att hantera och distribuera för att introducera nya tjänster i stor skala.