HallÃ¥ där Jun Cheng, Adjungerad lärare inom datavetenskap vid ¹û¶³´«Ã½s universitet
2017-09-01Du arbetar bland annat inom forskningsprofilen HITS, High Quality Networked Services in a Mobile World, vad är din roll inom HITS?
- Syftet med forskarprofilen HITS, High Quality Networked Services in a Mobile World, är att genom samarbete mellan industri och akademi förbättra tjänstekvaliteten hos mobilatjänster. I forskningsprofilen ingår fem industripartners, däribland Ericsson och Tieto. Min roll är som projektledare för samarbetet med Ericsson. I vårt delprojekt, Skalbar styr- och kontrolltrafik, inom forskningsprofilen så arbetar vi med utvecklingen av IP- och transportprotokoll, med fokus på prestanda, kopplat till de krav och standardiseringar som kommer med nya sätt att använda mobilen, vilket till exempel 5G för med sig.
Du har tidigare arbetat på Ericsson, vad var din roll där?
- Jag har jobbat som systemarkitekt, chef och utvecklare på Signal Systems hos Ericsson i över tio år. Jag var mycket involverad och hade ledande roller i Ericssons standardiseringsarbete. Jag jobbade också som teknisk koordinator för arbetet med att höja prestanda och robusthet i transportprotokollet SCTP, Stream Control Transmission protokoll. Jag hade även en roll som senior specialist inom forskning och utveckling av digitala signal processorer (DSP:er) för att ta bort eko och höja ljudkvalitén i mobila nätverk.
Du har också forskat vid Karolinska institutet, inom vilket område?
- Jag jobbade som forskare med fokus på hörselteknik på Karolinska i mer än tio år. Jag utvecklade metoder som genom stimulans av örat genererade och mätte så kallade otoakustiska emissioner, vilket är akustiskt ljud som kommer från innerörat. Detta ljud kan användas för att mäta hörselaktivitet samt få tillgång till innerörats hälsotillstånd och på så vis kunna ställa en objektiv diagnos på innerörats kondition. Min avhandling gjorde jag inom området otoakustiska emissioner och tog emot min doktorsexamen i tekniskaudiologi från Karolinska Institutet.
Vilka utmaningar för vår allt mer mobil värld tror du är viktigast att fokusera på?
- Nuvarande trend är att funktioner och tjänster i telekomnätverk transformeras för att utnyttja molnet och Big Data-analys genom virtuella nätverksfunktioner i distribuerade och/eller centraliserade datacenters. Den mest relevanta utmaningen för vår allt mer mobila värld är att anpassa dessa virtuella nätverksfunktioner, som ärvts från tidigare system, till molnbaserade miljöer och datacenters för att klara av prestandakraven. Utvecklingen av transportprotokoll för att höja prestanda och robusthet är ett sätt att möta utmaningar kopplade till nätverkstransformationen.
Vad tror du forskningen inom HITS har för betydelse för dessa utmaningar?
- Vårt delprojekt inom forskningsprofilen HITS handlar om utmaningarna med virtuella nätverksfunktioner (NFV) i molnbaserademiljöer och datacenters ur ett prestandaperspektiv. Vi arbetar på transportprotokollnivå för att möta utmaningarna med de nya krav och standardiseringar som det moderna mobilanvändandet, och framförallt de framtida scenarier som 5G riktar sig mot, t.ex. direktsänd högupplöst tv (4K och 8K), sakernas internet (IoT), och fordonskommunikation.