Kandidatuppsats tog plats i Cambridge
2019-10-01Att en kandidatuppsats h氓ller s氓 h枚g kvalitet att den platsar p氓 en internationell forskarkonferens h枚r inte till vanligheterna. Men, Jonatan Langlet, student p氓 civilingenj枚rsprogrammet i datateknik, har bevisat att det g氓r. Den 23 september var han i Cambridge och presenterade artikeln som bygger p氓 kandidatuppsatsen han skrev i v氓ras.
Jonatan har tagit fram en programmerbar switch, en trafikf枚rdelare, som analyserar n盲tverkstrafik och som kan identifiera vilken typ av datatrafik det 盲r. 脛r det till exempel ett chattmeddelande, videom枚te eller n氓gon som f枚rs枚ker hacka sig in p氓 din dator?
鈥 Trafikf枚rdelaren, switchen, k盲nner av om datan 盲r ett videom枚te och kan prioritera den och minska f枚rdr枚jningarna. Skulle trafiken ist盲llet vara ett intr氓ngsf枚rs枚k kan switchen st盲nga av den v盲gen alternativ larma f枚retagets IT-avdelning, s盲ger Jonatan Langlet.
鈥 Traditionellt har trafiken via switchen skickats till en extern server f枚r att analyseras. Det som 盲r nytt 盲r att analysen nu kan ske direkt i switchen, med hj盲lp av programspr氓ket P4, vilket sparar tid och 盲r mer kostnadseffektivt.
鈥 Det 盲r v盲ldigt imponerande att en kandidatstudent producerar forskning p氓 den h盲r niv氓n, s盲ger Andreas Kassler, professor i datavetenskap, som ocks氓 varit Jonatans handledare. F枚r Google, Ericsson och andra molntj盲nstoperat枚rer skulle en implementering inneb盲ra att de p氓 ett enkelt s盲tt kan optimera sin n盲tverksstruktur med minskade f枚rdr枚jningar och d盲rmed f氓 en f枚rb盲ttrad anv盲ndarupplevelse utan att det blir en stor kostnad f枚r dem.
Tips fr氓n experter
Den 23 september presenterades Jonatan sin artikel p氓 workshopen EuroP4, en del av konferensen ANCS 19 i engelska Cambridge.
鈥 Det var j盲ttej盲ttekul, en riktigt boost f枚r sj盲lvf枚rtroendet! Det var 60-70 personer som lyssnade p氓 min presentation och som visade stort intresserade. Jag pratade ocks氓 med flera toppforskare, experter vars forskning jag tidigare bara l盲st om, men som nu ville diskutera mitt system och som gav mig tips och inblick i aktuell forskning. Det k盲ndes stort!
Youtube v盲ckte intresset
Jonatan Langlets intresse f枚r artificiella neuronn盲tverk, v盲cktes f枚r fyra 氓r sedan. Via videor p氓 Youtube l盲rde han sig mer om praktiska till盲mpningar och teorin bakom tekniken.
鈥 Jag b枚rjade koda och implementera neuronn盲tverk p氓 min laptop och gjorde egna spel d盲r neuronn盲tverken spelade mot varandra. Ju l盲ngre de spelade desto smartare blev de. Det 盲r en fascinerande v盲rld som jag inte kan f氓 nog av, skrattar han.
Jonatan har ocks氓 tips till andra studenter som vill f氓 vetenskapliga artiklar publicerade.
鈥 Experimentera! Har du en passion s氓 v氓ga tro p氓 dig sj盲lv och 鈥漡o for it鈥! Det finns goda m枚jligheter att bidra till p氓g氓ende forskning redan under utbildningen. Flera forskare har kommit till v氓ra f枚rel盲sningar och tipsat om projekt som 盲r realistiska f枚r studenter p氓 v氓r niv氓. Ta chansen!
kan du l盲sa Jonatans artikel.
Arbetet har skett inom ramen f枚r projektet HITS, High Quality Networked Services in a Mobile World, vars syfte 盲r att bidra till utvecklingen av h枚gkvalitativa n盲tverkstj盲nster f枚r en mobil v盲rld. Forskningen inom projektet sker i n盲ra samarbete med industriella partners.