Kau-studenter nådde semifinal i nationell cybersäkerhetstävling
2020-02-18Torsdagen den 6 februari arrangerades tävlingen Cyber Challenge av Försvarshögskolan och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). 14 lag med universitetsstuderande tävlade om vilka som bäst kunde agera experter pÃ¥ nationell säkerhet. ¹û¶³´«Ã½laget TrollControl gjorde bra ifrÃ¥n sig och tog sig till semifinal.
– Det var en rolig erfarenhet där vi verkligen utmanades med att fatta viktiga beslut på en kort tid, säger Michaela Padden, doktorand i statsvetenskap och en av deltagarna i TrollControl. Men, jag tycker att vi klarade av det bra och att vi hade en bra kommunikation inom laget.
Inför tävlingen fick alla lag ett scenario att utgå ifrån som handlade om ett simulerat cyberangrepp mot elnätet som började med spionage för att senare eskalera till strömavbrott i storstäder. De tävlandes uppgift var att agera konsulter och ta fram riktlinjer för hantering av krissituationer kopplade till cyberattacker på nationell nivå.
– Under tävlingsdagen fick vi presentera delar av den rapport som vi förberett inför tävlingen, säger Michaela Padden. Det handlade till exempel om hur vi analyserade attacken, försökte identifiera attackerarna och bedömde risker. Presentationen bedömdes av en jury bestående av representanter från universitet, myndigheter och företag med koppling till frågor som rör nationell säkerhet och cybersäkerhet.
Kursen Perspektiv i datavetenskap la en bra grund
Förutom Michaela Padden, bestod laget av Maher Shaker, Sebastian Olars och Jonathan Hillbom, som läser sista året på Civilingenjörsprogrammet med inriktning datateknik. Under hösten läste de tre sistnämnda kursen Perspektiv i datavetenskap, en kurs som tar upp teknologi och dess etiska konsekvenser i samhället, som exempelvis cyberkrig, digital övervakning och digitala påverkningskampanjer. Kursen leddes av docent Lothar Fritsch, som också handledde laget i tävlingsförberedelserna och som fanns på plats i Stockholm.
– Jag är väldigt nöjd med lagets insats, särskilt eftersom en av lagmedlemmarna inte kunde vara med i Stockholm på grund av sjukdom och vi fick göra ändringar i presentationen i sista stund, säger Lothar Fritsch. Dessvärre hade vi lite otur i slutrundan där fokus låg på politisk koordinering av en krissituation och inte så mycket på digitalt försvar där vårt lag kanske var som starkast.
Stort intresse för studenter med cybersäkerhetskunskap
Parallellt med tävlingen hölls en mini-jobbmässa där företag och studenter kunde prata framtida jobb. Och att kompetens inom cybersäkerhet är eftertraktat rådde det inget tvivel om.
– Det var intressant att se att bredden av alla företag och organisationer som är intresserade av cybersäkerhet. De ville gärna få kontakt med oss tävlande, särskilt med de som har en datautbildning, säger Michaela Padden.
Om tävlingen
Cyber Challenge vänder sig till studenter vid ett universitet eller lärosäte för högre studier. Studenter söker i lag om fyra. Varje lag måste rekrytera en coach som är fakultetsanställd på lagets lärosäte. För att laget ska vara framgångsrikt rekommenderas studenter att bygga laget över institutionsgränser och med olika studieinriktningar. Studenter från olika universitet och lärosäten kan inte bilda ett lag tillsammans utan varje lag måste vara sammansatt med studenter från samma lärosäte. De tre bästa lagen får representera Sverige i Cyber Strategy Challenge 2020 i Genève, Schweiz. I år blev de Cypherphunks från Stockholms universitet, The White Hats från Lunds Universitet och Orion från Försvarshögskolan.