Projektkurs ledde till forskarsanställning
2019-12-18Simon Sundberg, tidigare student vid civilingenjörsprogrammet, inriktning datateknik, kom i kontakt med HITS*-företaget Icomera i kursen Performance Modelling and Simulation i årskurs fyra. Det ledde till att han skrev sitt examensarbete i samarbete med företaget vilket i sin tur resulterade i en projektassistentanställning vid universitetet och fortsatt arbete inom projektet HITS.
– Jag har alltid sett forskning som ett alternativ, men varit osäker på om det var den vägen som jag ville ta, säger Simon Sundberg. När jag fick möjligheten att arbeta som projektassistent, först på deltid och senare på heltid, kände jag att jag ville ta chansen. Dörren är fortfarande öppen för en karriär inom industrin. För det mesta är det roligt och spännande att forska, det är ganska likt arbetet under studietiden.
– Att integrera forskning är en viktig del inom grundutbildningen. Det ger utbildningen en tydlig vetenskaplig koppling och ger även möjlighet för studenterna att fÃ¥ upp ögonen för en fortsatt forskarkarriär inom akademin, säger Johan Eklund, studierektor för datavetenskapsutbildningarna vid ¹û¶³´«Ã½s universitet.
Ny metod för att lokalisera telefonmaster
Idag används Icomeras wifisystem på alla SJ:s tåg. I examensarbetet utvecklade Simon en ny metod för att lokalisera telefonmaster (LTE-basstationer), något som kan hjälpa Icomera i deras arbete att förbättra internet-uppkopplingen på tågen och kan vara en del i en lösning för att ge passagerarna en stabil uppkoppling.
Traditionellt har man använt signalstyrkan för att lokalisera masterna, men eftersom mobilmaster inte skickar ut signaler jämt fördelat i alla riktningar och eftersom terrängförhållandena kan variera avsevärt, ger inte den metoden alltid bästa lokaliseringsprestanda.
– Min modell tar inte hänsyn till signalstyrkan utan till mätningarnas position och den antenn som den är uppkopplad mot, säger Simon Sundberg. På mobilmaster finns det vanligtvis antenner riktade i tre olika sektorer. När man har positionen på mätpunkten, och vet vilken antenn den är ansluten mot, kan man utnyttja detta för att hitta den mest sannolika mastpositionen.
Fortsatt samarbete
Efter exjobbet var Simon intresserad av att fortsätta samarbetet med Icomera, något som det fanns utrymme för inom projektet HITS.
– Jag kände att jag gärna skulle vilja fortsätta forska inom området. Under hösten skrev jag klart min första konferansartikel och presenterade den på en konferens om trådlös och mobil teknologi, WiMob 2019, i Barcelona. Det var intressant att vara på plats och höra om andras arbeten inom samma bransch.
Simons projektanställning sträcker sig till och med sista augusti 2020 i samband med att projektet HITS avslutas. Om det blir en fortsatt forskarkarriär återstår att se.
– Jag har tänkt ta det här året för att fundera på vilken karriärväg som jag vill ta, om jag vill fortsätta med forskning eller söka mig mot industrin. Oavsett så känns det bra att jag har provat på att forska, erfarenheterna härifrån tror jag att jag har nytta av oavsett vad jag kommer att arbeta med i framtiden.
*HITS, High Quality Networked Services in a Mobile World, är ett sexårigt projekt med syfte att bidra till utvecklingen av högkvalitativa nätverkstjänster för en mobil värld. Projektet finansieras av KK-stiftelsen och forskningen sker i nära samarbete med industriella partners.