Stärkta integritetsbeslut med hjälp av visuell design
2020-11-04Hur medveten är du om vilka integritetsbeslut du gör på internet? Agnieszka Kitkowska har i avhandlingen ”Homo Varius: Investigating Intrinsic and Extrinsic Determinants to Explain Online Privacy Decisions” undersökt hur vi kan bli mer medvetna om våra val och vilken betydelse gränssnittet har för dem.
Heuristik är inom datavetenskap ett sätt att göra smarta antaganden som i sin tur hjälper till att hitta lösningar till ett problem. Agnieszka Kitkowskas forskning fokuserade på att undersöka om dessa integritetsbeslut är rationella eller heuristiskt baserade och hur man kan hjälpa människor att göra mer informerade val.
- Jag har undersökt interaktioner mellan inre motiv (människors personlighet) och yttre motiv (design av användargränssnitt) för integritetsbeslut online. Jag ville identifiera om förändringar i den visuella utformningen av integritetsanvändargränssnitt kan påverka människors val. Kan exempelvis gränssnitt anpassade till människors preferenser förbättra förståelsen för sekretessinformation.
Kan de det?
- Ja, enligt mina resultat är det möjligt att ändra informationen genom olika visuella ledtrådar. Exempelvis kan mönster som framkallar positiva känslor minska informationsdelning. Viktigt att nämna är dock att mina resultat visade att dessa effekter är mycket sammanhangsberoende. Effektiviteten av dem skiljer sig också åt mellan individer. Personlighetsdrag som samvete och fördefinierade övertygelser samt höga integritetsproblem kan störa de visuella ledtrådarnas inverkan på integritetsbeslut.
Hur gick du till väga?
- Jag använde resultat från Human-Computer Interaction (HCI) – alltså psykologi och beteendevetenskap - och kombinerade metoder som ofta används inom dessa forskningsområden. Vi tittade till exempel på olika visningar av sekretesspolicy under registreringsprocessen för ansökan. Vi fann att små förändringar i den visuella designen påverkar förståelsen av presenterad information och kan påverka informationen.
Kan din forskning placeras i nĂĄgot aktuellt sammanhang?
- Enligt många rapporter ökar människors integritetsproblem online. Rättsliga krav, som den allmänna dataskyddsförordningen i Europeiska unionen eller California Consumers Privacy Act i USA, syftar till att skydda människors integritet genom att kräva onlinetjänster för att förse användare med transparent information om datainsamling och behandling. Dessa ska ge kontroll över personlig information. Tyvärr visar många gränssnitt sekretessinformation på olämpliga sätt. Informationen döljs ofta i sekretesspolicyns sekundära lager.
Är användare medvetna om de här riskerna?
- Vi människor interagerar dagligen med olika digitala tjänster som kräver att vi godkänner integritetspolicyn. Vi vet alltså att vår information kommer att samlas in och behandlas. Ändå är vi ofta inte helt medvetna om de potentiella risker som kan uppstå genom att klicka på ”godkänn”. Jag försökte identifiera möjliga sätt att ändra den status quo som finns för informationssekretessvisning av sekretessinformation.
Hur kan detta förhindras så att de förstår konsekvenserna av vad de lämnar efter sig?
- Mina resultat visar att presentationen av information ger användarna en kontroll som kan minska potentiella avslöjanden. Dessutom kan personliga användargränssnitt anpassade efter personlighetsegenskaper eller människors preferenser hjälpa till att fatta mer integritetsmedvetna och informerade beslut. Beroende på en given situation och en specifik individ finns det dock tillfällen när människor fortfarande kommer att avslöja information. Det finns alltså ingen effektiv universell lösning.
Vad kan din forskning bidra till?
- Jag tror att min forskning bidrar till kunskapen om integritetsbeslut och kan användas av både integritetsforskare och utövare (t.ex. grafiska användargränssnittsdesigners) för att utveckla personliga lösningar för visning av integritetsinformation. Utövare kan också använda våra resultat för att designa system som ger användarna transparent information och kontroll över personuppgifter. Det kan i sin tur påverka tjänsternas lagstadgade efterlevnad.
Finns det något område som du vill fortsätta din forskning inom?
- I framtiden hoppas jag kunna fortsätta forskning relaterad till integritet. Men jag skulle vilja använda olika metoder och samla in mer information om de fysiologiska reaktioner som framkallats under integritetsinteraktioner, särskilt om olika affektiva tillstånd mätt med EEG, hjärtfrekvensförändringar etc. Jag skulle också vilja fokusera på de sociala konsekvenserna av integritetsdesign, till exempel effekterna av mönster för icke-avslöjande.