Vetenskapsteori för doktorander
Kursen ger en introduktion till vetenskapsfilosofins och vetenskapsteorins centrala begrepp och traditioner. Den tar sin utgångspunkt i olika avgränsningar av vetenskap i ljuset av deras idéhistoriska kontexter, från de traditionellt vetenskapsfilosofiska frågeställningarna om kunskapens natur till dagens vetenskapsstudier, där studieobjektet är vetenskapens sociala, kulturella, ekonomiska, politiska och praktiska förutsättningar. Ett tema är naturvetenskapens vetenskapsteori, i form av logisk empirism, kritisk rationalism och paradigmteori samt senare post-positivistiska och vetenskapssociologiska inriktningar. Ett annat tema utgörs av human- och hälsovetenskapernas hermeneutiska och fenomenologiska traditioner. Kursen beaktar även olika former av vetenskapskritik från Frankfurtskolan över poststrukturalismen och feminismen fram till posthumanismen, och erbjuder därmed ett reflektionsutrymme för att kunna värdera det egna forskningsområdets möjligheter och begränsningar.
Kursen ges på halvfart v. 40–46 under höstterminen och v. 14–20 under vårterminen. Du hittar ett stomschema till kursen i menyn.
Doktorander uppmanas kontakta oss för intresseanmälan. Antagning hanteras ca en mÃ¥nad innan kursen börjar. Kursen har ett begränsat antal platser, och i de fall alla platser blir fyllda antas doktoranderna efter kursens antagningsordning.Â