Emelie Öhrn, alumn Samhällsplanerarprogrammet
Vad jobbar du med idag?
- Idag jobbar som stadsbyggnadsplanerare pÃ¥ stadsbyggnadsförvaltningen i ¹û¶³´«Ã½s kommun. Mitt huvudsakliga arbete är att ta fram detaljplaner, det som reglerar vad marken i kommunen fÃ¥r användas till. Efter praktik och examensarbete i samarbete med kommunen öppnade sig en möjlighet här. Det var ett vikariat som gick över till en tillsvidareanställning. Jag trivs superbra med mitt jobb!
Varför valde du Samhällsplanerarprogrammet?
- Jag har sedan de första samhällsorienterade lektionerna på mellanstadiet varit intresserad av samhällsfrågor. Stort som smått. Länge trodde jag att det var politik och statsvetenskap som intresserade mig, men när jag förstod vad kulturgeografi var för ämne så blev Samhällsplanerarprogrammet ett självklart val. Ju längre in i utbildningen jag kom desto mer rätt kändes det för mig.
Har du haft nytta av din utbildning?
- Jag har haft väldigt stor nytta av min utbildning. Utan den hade jag haft väldigt svårt att klara av mitt arbete. Utbildningen hjälper mig att förstå en stor del av komplexiteten i samhällsbyggandet och hur allt hänger ihop. Jag minns att jag tyckte att kopplingen till arbetslivet var bra och nu i efterhand ser jag att mixen av de tre inriktningarna var väldigt viktiga att ha med sig. Jag är också glad för alla redovisningar och grupparbeten vi gjorde, eftersom den arbetsmetoden numera är vardag för mig.
Vilka tips vill du ge studenter som läser idag?
- Ta vara på grupparbetena och redovisningarna. Se det inte bara som en bisyssla i utbildningen, eftersom du med stor sannolikhet kommer att få ingå i arbetsgrupper och kanske redovisa en hel del framöver. Om du vet mer exakt vad du vill jobba med framöver, så rikta in dig på det så tidigt som möjligt och håll dig uppdaterad. Följ gärna bloggar, poddar och tidningar som rör stadsplanering. Sedan måste jag slå ett slag för den fria terminen - praktisera så mycket som möjligt!
Hur ser du på framtiden?
- För oss stadsplanerare ser det ljust ut. Det behövs fler av oss nu när våra städer växer och byggtakten är hög. En av nutidens största utmaningar är bygga socialt hållbara städer och stadsdelar i kombination med hög och snabb exploatering. Därför tror jag på att vi i framtiden kommer behöva fler planerare med sociologisk bakgrund. När jag studerade var inte den inriktningen så populär, jag hoppas att det vänder!