Andreas Johansson
Forskning
I min forskning har jag främst ägnat mig åt två empiriska fält. Religion och politik i Sydasien och religion och tatueringar. Mitt material har samlats in via arkivstudier, intervjuer och visuella metoder.
Undervisning
Föreläser främst om islam och religion i Asien. VFU-ansvarig för Religionsvetenskap.
Samverkan
Jag har blivit anlitad av flera internationellt ansedda tidskrifter för att skriva vetenskapligt grundande analyser och rapporter på temat islam i Sydasien. Bland annat av The Independent, The Conversation, openDemocracy och ISAS Insight. Jag har dessutom uttalat mig som expert i ett flertal medier runtom i världen, jag har bland annat medverkat i; AP, SVT, TV 4, TT, Sveriges Radio, ABC Australia, med mera.
Jag har också erfarenhet med att arbeta inom nationella nätverk, bland annat har jag tillsammans med utrikespolitiska institutet grundat nätverket, the South Asia Initiative. Därtill har jag både organiserat och deltagit vid flera internationella konferenser.
Biografi
Jag disputerade vid Lunds universitet 2016 i ämnet religionshistoria. I min avhandling Pragmatic Muslim politics – the case of Sri Lanka Muslim Congress, analyserar jag bruket av religiöst språk och symboler i Sri Lankas största muslimska partis propaganda, intervjuer och offentliga tal.
Under 2016–2017 var jag postdoktoral forskare i Dr. Kristina Myrvolds projekt ”Religions in the trenches” där ett omfattande arkivarbete genomfördes vid the British Library och Oxford University.
Efter avhandlingen har jag också ägnat mig åt att utveckla min etnografiska metodologi, detta genom min bok Yakuza Tattoo (Dokument Press, 2017). Boken bygger på ett fältarbete som gjordes i Yokohama, Japan, 2015 med medlemmar ur den japanska maffian. Endast en handfull människor utanför Japan har lyckats få kontakt med, och tillåtelse att skriva om den japanska maffian. Boken beskriver medlemmarnas tatueringar och dess betydelse. I boken använder jag metoden visuell antropologi där jag låter kameran och bilder beskriva mitt material. Boken bidrar metodologiskt och etnografiskt till vad religionshistoriker kan och bör studera.
Mellan 2016–2021 var jag föreståndare för Swedish South Asian Studies Network (SASNET) vid Lunds universitet. I jobbet som föreståndare har jag varit med och ordnat ett stort antal internationella symposier och konferenser och har även under senare år fungerat som ”konsult” för flera av Lunds Universitets avdelningar och institutioner vilka har velat söka sig till Sydasien. Under åren som föreståndare för SASNET har jag varit forskningsledare för ett sju projekt om religion och politik i Sydasien.
Sedan augusti 2021 är jag lektor i religionsvetenskap vid ýs universitet.
Mellan 2022–2026 kommer jag att vara anställd som forskare vid Centrum för Teologi och Religionsvetenskap, Lunds universitet (50%) inom ramen för det SASNET-finansierade projektet Religion och politik i Sri Lanka.