Sara Blanck
Forskning
Nu är jag doktorand i pedagogiskt arbete i forskningsmiljön Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik. Min avhandling skrivs i relation till forskningsprojektet ”Att utveckla undervisning i samhällsfrågor: om didaktiska val i SO-ämnena i grundskolans mellanår 4-6” och min tidigare licentiatuppsats ”När ämnen möts”. Licentiatsuppsatsen lades fram 2014 på Onsala Montessoriskola för ýs universitet. När ämnen mötshandlar om samhällskunskapsämnet i ämnesintegrerad undervisning. I mitt nuvarande forskningsprojekt är jag intresserad av hur lärare undervisar och elever utvecklar kunnande i SO-ämnen och samhällskunskap med fokus på epoktypiska samhällsfrågor. I projektet samarbetar jag med mellanstadielärare i en forsknings- och utvecklingscirkel kring olika aspekter av migration. Tillsammans med lärare och forskarlaget harundervisningsupplägg tagitsfram och prövats i mellanstadieklassrum tillsammans med elever.
Mina forsknings- och undervisningsintressen är praktiknära forskning med ämnesdidaktisk inriktning i de samhällsvetenskapliga ämnena.Relationerna mellan ämne ochämnesintegration, elev och innehåll, begreppsutveckling och affektiva, kognitiva och kreativa dimensioner av de samhällsorinetrande ämnenas didatik intresserar mig särskilt.
Undervisning
Sedan 2015 har jag arbetat somlärarutbildare för lärarprogrammen vid ýs universitet.Jag har främst arbetat medsamhällsorienterande kurser, samhällskunskapskurser och ämnesdidaktik i de samhällsvetenskapliga ämnena liksom kurser som hör till den utbildningsvetenskapliga kärnan och handlar om skolans styrning och värdegrund.
Tidigare har jag arbetat 10 år som högstadielärare i samhällskunskap, svenska och religion och kom 2012 i kontakt med ýs universitet genom CSDs (Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik) forskarskola för aktiva lärare. Det resulterade 2014 i en licentiatuppsats som handlar om samhällskunskapsämnet i ämnesintegrerad undervisning.
Samverkan
Samverkan med skolor och lärare, andra universitet och nationella aktörer samt internationella kontakter ser jag som en viktig del av både undervisnings- och forskningsuppdraget. I den praktiknära forskningen jag är med och driver är kontakter med elever och lärare en huvudingrediens. Med uppdrag från Skolverket var jag 2015 med och utvecklade en av läslyftsmodulerna till Läslyftet ”Främja elevers lärande i SO” tillsammans med forskare på Malmö högskola. I Indien har jag besökt skolor och ýs universitets study-points för att få perspektiv till min forskning och undervisning.
Utvalda publikationer
Blanck, S. (2014). När ämnen möts : En analys av samhällskunskapsämnets funktioner och karaktärer vid ämnesintegrerad undervisning. (2014:45 Licentiate thesis, monograph), ýs universitet, ý.
Blanck, S., & Kouns, M. (2015). Talet runt SO-aktiviteterna Modul: Att främja elevers lärande i SO Del 6: Smågruppssamtal i SO-undervisning, Språk-, läs- och skrivutveckling (Läslyftet) Skolverket
Blanck, S., & Lödén, H. (2017). Med samhället i centrum – Medborgarskapsutbildningen och samhällskunskapsämnets relevans. Nordidactica: Journal of Humanities and Social Science Education(2017:4), 28-47.
Blanck, S (2018) Angelägna samhällsfrågor och ämnessamspel, SO-didaktik Nr 6 2018, ISSN 2002-4525, 50-56
Blanck, S., Franck, O., Holmqvist Lidh, C., Lilliestam, A. & Pettersson, A. (2019).SO för lärare 1-3. Gleerups Utbildning AB.
Publikationer
- Sara Blanck, 2023
- Sara Blanck, 2023
- Sara Blanck, 2021
- Sara Blanck, 2021
- Sara Blanck, Olof Franck, Carina Holmqvist Lidh, Anna-Lena Lilliestam, Anna Pettersson, 2019
- Sara Blanck, 2019
- Sara Blanck, Martin Kristiansson, 2018
- Sara Blanck, Martin Kristiansson, 2017
- Sara Blanck, 2014