Ulf Mellström
Undervisning
Jag har sedan jag blev professor 2005 kontinuerligt utvecklat och arbetat i tvärvetenskapliga forskar- och utbildningsmiljöer. Jag brukar beskriva professorsrollen som en form av intellektuellt diversearbete. Att vara professor och föreståndare vid centrum för genusforskning vid ýs universitet bekräftar den beskrivningen såväl som mina tidigare erfarenheter vid tema Genus, LiU och genus och teknik vid LTU. Professorsrollen innebär att vara aktiv på ett flertal arenor samtidigt. Det innefattar att ständigt vara ’entreprenöriell’ med idéer kring finansiering, samarbeten, projekt och utveckling av verksamheten. Det innebär ett stort intellektuellt och vetenskapligt ansvar genom att utpeka samtidsrelevanta forskningsområden med en balans av pragmatism och förutseende samt att leda den verksamheten med tydliga visioner. Det innebär att vara vetenskapligt produktiv med internationell spetskompetens på ett eller förhoppningsvis flera områden. Det innebär att vara forskningspolitiskt aktiv med deltagande i olika forskningsråd och forskningsberedande organ. Det innefattar beredskap och kompetens att inneha och utföra ledningsfunktioner vid det egna lärosätet. Det innefattar att ständigt utveckla den egna undervisningen med nya idéer kring pedagogik och olika former av undervisningsteknologier. Det innebär att åta sig examinerande uppdrag vid andra lärosäten. Det innebär att vara en lyhörd och ödmjuk handledare för doktorander. Det innebär ett kontinuerligt nätverksbyggande och att bygga institutionell akademisk infrastruktur på det egna lärosätet såväl som i samarbete med andra lärosäten nationellt och internationellt.
Under min första tid som gästprofessor och vikarierande professor vid tema Genus, Linköpings universitet och även som nyanländ professor vid LTU insåg jag inte komplexiteten i professorsrollen. Det har varit en lång, händelserik och mycket lärorik process att växa in i rollen som professor. Jag harunder mina år som professor förvärvat produktiva och relevanta erfarenheter inom de ansvarsområden som jag nämnt. Att dessutom ha erfarenhet av att ha arbetat i tvärvetenskapliga miljöer tror jag har bidragit till att ytterligare vidga perspektiven även om det s a s är den självklara referenspunkten i min akademiska karriär. I det nedanstående redovisar jag några de viktigaste erfarenheterna i relation till tidigare nämnda ansvarsområden.
När det gäller akademisk infrastruktur och nätverksbyggande har jag under de senaste sex åren varit engagerad i att bygga upp ýdelen av det tvärvetenskapliga och internationella excellenscentret ’GEXcel International Collegium for Advanced Transdisciplinary Gender Studies’ () tillsammans med kollegorna i Örebro och Linköping. GEXcel är en fortsättning på det VR-finansierade genusvetenskapliga excellenscenter som delades mellan Linköping och Örebro under perioden 2006-2011 (parallellt med Uppsalas excellenscenter). CGF anslöt till omformeringen av GEXcel i början av 2013. GEXcel har gradvis byggt en internationell forskningsplattform och ett kollegium som innefattar cirka 50 aktiva forskare som arbetar inom något av de sju forskningsfält och drygt tjugo forskningsprojekt som huserar under GEXcelparaplyet. GEXcel innefattar vidare gästforskarprogram, en bokserie på Routledge, en internationell referensgrupp med över 50 framstående forskare i hela världen, en mycket aktiv seminarie- och workshopserie och inte minst en infrastruktur som möjliggör större ansökningar och forskningspolitiska initiativ. Flera sådana initiativ är under konstruktion. Det är på mitt initiativ och med utgångspunkt i mina nätverk som CGF kunnat ansluta till GEXcel. CGF har beviljats strategiska medel från rektor för uppbyggnaden av GEXcel vid ýs universitet under perioden 2013-2018, sammanlagt 4,5 miljoner SEK.
När det gäller akademiskt nätverksbyggande i samband med publikationer vill jag också nämna mitt redaktörsskap för tidskriften Norma: International Journal for Masculinity Studies. Jag har sedan tidskriften grundades 2006 varit dess redaktör. Från 2010 delar jag redaktörsskapet med docent Lucas Gottzén vid Linköpings universitet. Arbetet med tidskriften har genererat ett mycket stort nätverk av kontakter inom forskningsfältet. Norma utgavs av Universitetsforlaget i Oslo under perioden 2006-2013. Från och med 2014 utkommer Norma på förlaget Taylor & Francis. Vi har gått från att vara en nordisk tidskrift till att bli en internationell tidskrift och utkommer nu fyra gånger per år istället för två gånger som tidigare. Målsättningen med omvandlingen av tidskriften är att vi vill bredda läsekretsen och den geografiska spridningen när det gäller artikelförfattare.
Jag har under min tid som doktorand, lektor, docent och professor (1987-2018) undervisat ett mycket stort antal grund- och forskarutbildningskurser inom genusvetenskap, socialantropologi, datapedagogik och teknik- och vetenskapsstudier vid avdelningen för socialantropologi, temainstitutionen vid LiU, Högskolan i Skövde, Luleå tekniska universitet, ýs universitet samt de nationella och internationella forskarskolorna InterGender, NorFA och arbetsvetenskap (se meritsammanställning). Jag har också haft ledningsansvar för grund- och forskarutbildning som studierektor i socialantropologi och vid tema teknik och social förändring Linköpings universitet, universitetslektor vid Högskolan i Skövde och professor vid Linköpings universitet, ýs universitet och Luleå tekniska universitet.
Arbetet som studierektor i socialantropologi innebar ett övergripande ansvar för avdelningen (sju personer) och innefattade arbetsuppgifter som arbetsledning, budgetansvar och personalplanering. Jag har som studierektor (study director) vid det internationella magisterprogrammet ‘International Master’s Programme in Science, Technology and Society’ vid Tema Teknik och social förändring, Linköpings Universitet 2000-2001, 2003-2004 utfört liknande arbetsuppgifter.
Jag har som professor vid avdelningen genus och teknik Institutionen för arbetsvetenskap, Luleå tekniska universitet november 2005-juni 2008, vikarierande professor i kritiska studier av män och maskuliniteter vid tema Genus, Linköpings universitet, november 2005-december 2006, gästprofessor vid tema Genus, Linköpings universitet, 2007-2009 och avdelningschef och ämnesföreträdare vid avdelningen genus och teknik, Institutionen för arbetsvetenskap, Luleå tekniska universitet, juli 2008-maj 2011, utvecklat och lett verksamheten vilket inneburit ansvar för grund- och forskarutbildning, budgetansvar, personalledning och ämnesansvar.
Jag var styrelseordförande för det nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet (2006-2009).Arbetet innefattade ledningsansvar, personalledning och ett övergripande ansvar för sekretariatets verksamhet. Det innefattade bland annat kontinuerlig kontakt med utbildningsdepartementet.
När det gäller ansvar och ledningsuppdrag vill jag också nämna att jag varit föräldraledig vid två tillfällen. Under 1987 var jag föräldraledig med Fanny (f 1986) i sex månader. Jag var även föräldraledig med Sonja (f 1991) under sex månader 1992.
När det gäller nationell och internationell forskarutbildning har jag planerat, administrerat och undervisat kurserna Genus, teknik och organisation – Nationella forskarskolan i arbetsvetenskap, vid Luleå tekniska universitet tillsammans med professor Lena Abrahamsson (7,5 ECTS) (2009 och 2013) och kursen Ethnographies of gendered mobility and imaginaries, inom den internationella forskarskolan i genusvetenskap InterGender, vid Luleå tekniska universitet, 15-17 juni 2009 tillsammans med professor Sharon Traweek, University California Los Angeles och Docent. Ulrika Dahl, Södertörns högskola (15 ECTS). Jag har även undervisat kursen Men and Masculinities: Interdisciplinary Perspectives and Research (Nordic Research School in Interdisciplinary Gender Studies), oktober 26-28, 2004, Helsinki, Finland, 15 ECTS, tillsammans med professor Jeff Hearn, Hanken, Helsinki, Finland och professor Ann Phoenix, Open University, U K. Utöver dessa kurser har jag även undervisat ett antal egna forskarutbildningskurser vid avdelningen för genus och teknik, LTU.
Jag har varit huvudhandledare för fem doktorander. De fem doktorander jag handlett fram till avhandling är Francis Lee vid tema Teknik social förändring, LiU, Jennie Olofsson och Caroline Wamala vid LTU, Maria Toro-Troconis vid Imperial College och LTU samt Magdalena Raivio vid religionsvetenskap/genusvetenskap vid ýs universitet. Det har varit en stor spridning på de ämnesområden och avhandlingar som jag har handlett fram till disputation: gudinnefeminism; automatiska svetsrobotar; mobil teknologi i Uganda; undervisningsteknologier och klinisk utbildning i Second Life. Ur ett tvärvetenskapligt perspektiv har det varit mycket värdefullt. Jag har som bihandledare varit med och handlett fem doktorander till disputation (se meritsammanställning). Jag arbetar nära mina doktorander och träffar dem ofta. Förutom handledning av doktorander har jag handlett och examinerat ett stort antal B-C-D uppsatser, magisteruppsatser och examensarbeten vid de olika lärosäten jag arbetat.
Jag är CGFs representant i forskarskolan InterGenders styrelse. Jag var även representant för avdelningen genus och teknik när jag arbetade vid LTU. Jag har förvärvat en betydande erfarenhet kring forskarutbildningsfrågor genom arbetet med InterGender och speciellt i samarbete med professor Nina Lykke vid tema Genus i Linköping.
Jag har ingen utbildning i högskolepedagogik (det fanns inte på mitten av 1990-talet) men när det gäller min pedagogiska verksamhet skulle jag vilja beröra min erfarenhet av teaterarbete. Jag har under många år arbetat med teater. Mellan åren 1988-1998 har jag på semiprofessionell basis arbetat med regi och skådespeleri främst inom den egna gruppen Mellanteatern i Linköping. För detta arbete så erhöll jag Linköpings kommuns kulturpris 1997. Inom den egna undervisningen har jag funnit min teatererfarenhet mycket värdefull. I undervisningssituationen ser jag två saker som väsentliga: Gedigen ämneskunskap och pedagogisk lyhördhet; framförandeteknik. Det senare innefattar konkret kunskap om hur man t ex använder och varierar sin röst, hur man kan variera sin intonation, hur man riktar sig i undervisningssituationen och hur man tar in publiken och rummet i undervisningen. På grund av tidsbrist hinner jag idag inte arbeta med teaterverksamhet. När det gäller undervisning försöker jag att alltid knyta till studenter och doktoranders personliga erfarenheter. På senare tid har jag i allt högre utsträckning använt mig av olika sociala medier både i undervisningssituationen såväl som när det gäller att kommunicera med studenterna. Jag har också periodvis undervisat vid Universiti Sains Malaysia, Penang under åren 1997-2005. Det gav inte minst upphov till mycket givande reflektioner och samtal kring kulturell kontext, makt, kritisk forskning, kunskapsförmedling och pedagogiska verktyg.
Jag har varit anlitad som fakultetsopponent vid tolv tillfällen i Sverige, Norge och Danmark och varit betygsnämndsledamot vid tjugotretillfällen. Jag har också genomfört femton sakkunniguppdrag för befordran till professor och docent, för professorstillsättningar, lektorstjänster, post-doktorsanställningar och en tillsättning som ’faglig leder’.
Samverkan
Jag har alltsedan slutet av 1990-talet varit mycket engagerad i olika forskningspolitiska organ. Jag var medlem av och utsedd till ledamot av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps (MSB) vetenskapliga råd 2009-2014, har tidigare varit medlem i styret för Program for Kjønnsforskning vid Norges Forskningsråd 2007-2013. Jag har också varit ledamot av regeringens delegation för jämställdhet i högskolan (utnämnd av regeringen), 2009-2011. Jag är sedan januari 2014 också ledamot av styrelsen för CORE, kjernemiljø för likestilllingsforskning vid Institutt for samfunnsforskning i Oslo. CORE är idag den ledande forskningsmiljön för kritisk jämställdhetsforskning i Norge. Jag är också styrelsemedlem i Senter for Tverfaglig Kjønnsforskning vid universitetet i Oslo sedan 2016.
Jag harvarit styrelseordförande för det nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet (utnämnd av regeringen), 2006-2009, redaktör för International Journal for Masculinity Studies (NORMA) 2006-, styrelsemedlem, nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet (utnämnd av regeringen), 2003-2006, medlem av kommittén för genusforskning vid Vetenskapsrådet 2001-2006, adjungerad medlem av kommittén för genusforskning vid Vetenskapsrådet 2006-2007, medlem i bedömningsgruppen för VINNOVA:s utlysning ”Forskning om kvinnors företagande”, februari 2008, vice ordförande i det Svenska Antropologförbundet (SANT) 1996-1998, medlem av referensgruppen vid EGDI-sekretariatet (Expert Group on Development Issues) vid det svenska utrikesdepartementet 2004-2006 för projektet ”Global perspectives on Nordic gender equality”, sakkunnig vid Norges forskningsråd och Forskningsrådet för Arbetsliv och Socialvetenskap (FAS) 2002, 2003, 2004, 2005, 2006. 2007, 2008, ledamot av styrelsen för Forum för Kvinnliga forskare och kvinnoforskning vid Linköpings universitet, 2000-2003.
Jag har genom min stora forskningspolitiska erfarenhet byggt upp stort nätverk av kontakter och samarbeten. Jag har s a s lärt mig det forskningspolitiska landskapet från insidan. Det har bland annat lett till internationella kontakter och samarbeten som tidigare nämnts. Jag ämnar självklart fortsätta att vidareutveckla dessa samarbeten i framtiden. Jag ser det också som en strategiskt viktig erfarenhet i det allt tuffare forskningsfinansiella läget på svenska universitet och högskolor. Nätverk, kontakter och konsortiebildningar är allt viktigare i den framtida forskningspolitiken. Det är en viktig och central erfarenhet jag gjort under mina år som professor vid LiU, LTU och KaU, myndighetschef, styrelseordförande och ledamot av ett stort antal forskningspolitiska program och kommittéer.
Ö
Jag har även varit aktiv som skådespelare i den egna gruppen Mellanteatern i Linköping under åren 1989-1997. Jag tilldelades Linköpings kommuns kulturpris 1997 för mitt arbete med Mellanteatern.
Publikationer
- Katarzyna Wojnicka, Andrea Priori, Ulf Mellström, Andreas Henriksson, 2024
- Ulf Mellström, 2023
- Ulf Mellström, Dag Balkmar, Anne-Charlott Callerstig, 2023
- Andreas Henriksson, Ulf Mellström, Andrea Priori, Katarzyna Wojnicka, 2023
- Malin Lindberg, Ulf Mellström, Paula Wennberg, 2022
- Dag Balkmar, Ulf Mellström, 2022
- Bob Pease, Ulf Mellström, 2022
- Katarzyna Wojnicka, Ulf Mellström, Sam de Boise, 2022
- Redaktör, 2022
- Ulf Mellström, 2022
- Ulf Mellström, 2021
- Andreas Henriksson, Ulf Mellström, Andrea Priori, 2019
- Dag Balkmar, Ulf Mellström, 2019
- Ulf Mellström, 2019
- Per-Anders Forstorp, Ulf Mellström, 2018
- Dag Balkmar, Ulf Mellström, 2018
- Ulf Mellström, 2018
- Christina Olin-Scheller, Martin Stolare, Ulf Mellström, Niklas Gericke, 2017
- Ulf Mellström, 2017
- Ulf Mellström, 2016
- Mathias Ericson, Ulf Mellström, 2016
- Ulf Mellström, 2016
- Ulf Mellström, 2016
- Ulf Mellström, Mathias Ericson, Callerstig Anne-Charlott, Katherine Harrison, Kristina Lindholm, Jennie Olofsson, 2016
- Redaktör, 2016
- Ulf Mellström, 2015
- Lucas Gottzén, Ulf Mellström, 2014
- Ulf Mellström, 2014
- Ulf Mellström, 2014
- Per-Anders Forstorp, Ulf Mellström, 2013
- Ulf Mellström, Lucas Gottzén, 2013
- Ulf Mellström, 2012
- Ulf Mellström, 2012
- Ulf Mellström, 2012
- Ulf Mellström, 2011
- Line Holth, Ulf Mellström, 2011
- M Toro-Troconis, K Meeran, J Highman, Ulf Mellström, M Partridge, 2010
- Ulf Mellström, Maria Toro-Troconis, 2010
- Ulf Mellström, 2010
- Ulf Mellström, 2010
- Ulf Mellström, 2010
- Ulf Mellström, 2010
- Ulf Mellström, 2009