Kontakta oss
Du kan kontakta Grants and Innovation Office via e-postadressen gio@kau.seeller genom att direkt kontakta någon av medarbetarna nedan.
Håkan Spjuth, avdelningschef
Håkan Spjuth är avdelningschef för Grants and Innovation Office på ýs universitet. Håkan är även VD för Kau Holding AB och Kau Innovation AB.
Håkan är styrelseordförande för Sting Bioeconomy, en inkubator/accelerator med fokus på startups och innovation inom bioekonomi. Håkan ingår även i styrelsen för DigitalWell Ventures AB, en inkubator/accelerator med fokus på utveckling och uppskalning av start-up företag inom digitalisering av hälsotjänster och produkter.
Håkan är ansvarig för ett antal av universitetets externa åtaganden och initiativ, t ex
- Del av ledningsgruppen för Innovationskontoret Fyrklövern, ett samarbete med Mittuniversitetet, Linnéuniversitetet och Örebro universitet.
- Koordinator för det strategiska partnerskapet med Region Värmland avseende forskning och innovation, Akademin för smart specialisering.
- Del av styrgruppen för Digital WellArena, ett Vinnväxt program med fokus på digitalisering av hälsotjänster som leds av Compare.
HåkanSpjuth har arbetat påýs universitet sedan 2006, före det arbetade Håkan i drygt 20 år inom IT-industrin; i olika ledningspositioner inom både större företag och inom mindre startup-företag.
070-683 10 40
hakan.spjuth@kau.se
Sofia Andersson, forskningsrådgivare
Arbetar främst med forskningsadministrativa processer, kvalitetsarbete inom forskning och öppen vetenskap. Samordnar universitetets arbete med att utveckla infrastruktur och stöd för hantering och tillgängliggörande av forskningsdata. Ansvarar även för utvecklingen av Research Handbook, och medverkar i arbetet med att kvalitetssäkra forskningsadministrativa processer. Sofia ingår även i Kvalitetsrådet vid ýs universitet och samordnar där de återkommande granskningarna av forskning vid lärosätet. Organisationskontoansvarig för Prisma.
073-460 65 46
sofia.andersson@kau.se
Cindy Bråtenfeldt, innovationsrådgivare
Cindy stöder ýs universitetets forskare, studenter och anställda som har innovativa idéer. Hjälper till att få idéerna verifierade bland annat inom unikitet, tillämpning, möjlig marknad, prototyputveckling och testning. Hon är en del av det dagliga arbetet i Innovationskontoret Fyrklövern där hon projektleder doktorandkursen "Att nyttiggöra forskning och vetenskap”. Hon ansvarar för innovationstävlingen CRE8® som arrangeras regionalt, nationellt och internationellt. Hon är styrelseledamot i Drivhuset Värmland samt medlem i SNITTS:s kompetensnätverk SIG Student. Cindy är med i följande aktiva projekt: ARIES4 (Erasmus+).
073-089 64 32
cindy.bratenfeldt@kau.se
Patrik Bångerius, innovationsrådgivare
Patrik stöder ýs universitetets forskare, studenter och anställda som har innovativa idéer. Hjälper till att få idéerna verifierade bland annat inom unikitet, tillämpning, möjlig marknad, prototyputveckling och testning. Han är en del av det dagliga arbetet i Innovationskontoret Fyrklövern och ansvarar för Verifieringsrådet. Han är styrelseledamot i Paper Province, ýs universitet holdingbolag och ýs universitet Innovation AB. Han är med i projektet ARIES4 (Erasmus+) och har tidigare varit med i Social Impact Innovation Support (Vinnova-finansierat), CRE8® Europe (Erasmus+) och DigiTerri (Horizon 2020).
073-068 43 00
patrik.bangerius@kau.se
Anna Eriksson, finansiell rådgivare
Arbetar som finansiell rådgivare inom extern forskningsfinansiering, främst EU-finansieringen och dess regelverks ekonomiska delar. Arbetet omfattar både pre- och post award-fasen. Arbetar även med att utveckla interna rutiner och processer inom området. Arbetar ävenmed forskningsansökningar till EU-program där ýs universitet söker som koordinator. Deltar i samarbeten avseende regional utveckling såsom Akademin för smart specialisering. Arbetsuppgifterna består främst av planering, samordning och uppföljning av universitetets finansiering.
070-355 81 93
anna.eriksson@kau.se
Weronika Ingman, kommunikatör
Weronika är kommunikationsstöd till Grants and Innovation Office. Detta inkluderar att upprätta och implementera kommunikationsstrategier, kommunicera om evenemang, forskningsspridning, uppdatering av webbplatser och ge kommunikationsrådgivning.
Weronika ingår i arbetsgruppen för Akademien för smart specialisering, det strategiska partnerskapet med Region Värmland om regional utveckling genom forskning och innovation. Weronika är ýs universitets kommunikatör inom Digital Well Arena, Vinnväxt-programmet om digitalisering av hälso- och välfärdstjänster som leds av Compare. Weronika ingår också i ýs universitets forskningsdatagrupp.
+46 (0)73 301 98 48
weronika.ingman@kau.se
James Lees, forskningsrådgivare
James stöder forskare med råd om finansieringsutlysningar och ansökningsprocessen, och organiserar och levererar också kompetensutvecklingsutbildning. Han har fokus på europeisk finansiering och bredare (icke-akademisk) forskningseffekt och arbetar särskilt med KAU:s doktorander och forskare i tidig karriär. James är föreläsare och examinator på Innovation Office Fyrklöverns doktorandkurs "Impact and the Utilisation of Research", och har även varit projektledare för flera Erasmus + KA2-projekt kopplade till kompetensutveckling och anställningsbarhet. Dessutom fungerade han som rådgivare för två projekt (SKÖN och UtvInd) på uppdrag av Vinnova för att undersöka alternativ för att utvärdera större samhällseffekter i svensk HE-forskning.
070-211 82 51
james.lees@kau.se
Mariano Leone, innovationsrådgivare
Mariano stöder ýs universitetets forskare, studenter och anställda som har innovativa idéer. Han hjälper till att få idéerna verifierade bland annat inom unikitet, tillämpning, möjlig marknad, prototyputveckling och testning. Han är en del av det dagliga arbetet i Innovationskontoret Fyrklövern.
070-567 9855
mariano.leone@kau.se
Éamonn McCallion, forskningsrådgivare
Som forskningsrådgivare samarbetar Éamonn med forskare, forskargrupper och forskningscentra och hjälper dem med en mängd olika uppgifter, t.ex. ansökningar om finansiering, granskning av förslag, professionell utveckling och nätverksmöjligheter. Som en del av sin roll som forskningsrådgivare arbetar han med EU:s finansieringslandskap med fokus på ramprogrammet för forskning och innovation, Horisont Europa, samt nationella och andra forskningsfinansieringskällor. Éamonn arbetar med utveckling och genomförande av CTRIVE®-programmet tillsammans med sina kollegor. CTRIVE® är ett program för utveckling av yrkeskompetens för forskare. Han har också varit direkt involverad i EU-projekt (Horizon 2020, Interreg och Erasmus+) genom åren, både som mottagare och som samordnare. Facilitering av särskilda workshops om ledarskap och grupputveckling inom ramen för forskning och forskarutveckling är också ett område som Éamonn stöder. Han är engagerad i genomförandet och effekterna av "HR Strategy for Researchers" (HRS4R). HRS4R är ett verktyg för forskningsinstitutioner som vill införa en Charter & Code i sina policyer och rutiner. ýs universitet fick utmärkelsen "HR Excellence in Research Award" 2021.
076-316 61 30
eamonn.mccallion@kau.se
Linda Ryan Bengtsson, forskningsrådgivare
Linda har en PhD i medie-och kommunikationsvetenskap och sätter som forskningsrådgivare fokus på strategiska satsningar, byggandet av forskningsmiljöer och samarbete med det omgivande samhället. Hennes roll är att stärka individuella forskares och forskningsmiljöers möjligheter till forskningsfinansiering och identifiera nationella och internationella samarbeten. Linda har många års erfarenhet av det strategiska och exekutiva arbetet av att driva fram en internationellt erkänd forskningsmiljö och att söka forskningsmedel tillsammans med det omgivande samhället. Linda sitter också som styrelseledamot i Östersjöstiftelsen och Visit Värmland och är med ledningsgruppen för YH-utbildningen Experience Designer.
070-480 71 47
linda.ryan-bengtsson@kau.se
Linkedin-profil
Lovisa Stedt, forskningsrådgivare
Som forskningsrådgivare ger Lovisa stöd till forskare och universitetsledning, med huvudfokus på nationell finansiering. Hon arbetar med strategiskt stöd och kvalitetsfrågor, exempelvis den interna processen för ansökningar till KK-stiftelsen samt de återkommande granskningarna av forskning vid lärosätet. Lovisa ansvarar för ett program där forskargrupper och individuella forskare får stöd i att formulera en långsiktig strategi för sin forskning med utgångspunkt i egna vetenskapliga mål. Hon deltar i arbetsgruppen för samverkan om klinisk forskning mellan ýs universitet och Region Värmland. Utveckling av individer och team är ett fördjupningsområde för Lovisa och hon är sedan 2021 diplomerad coach ICF och certifierad Group development Questionaire (GDQ) konsult (2022). Lovisa har en forskarbakgrund inom mikrobiologi men har arbetat som forskningsrådgivare sedan 2016.
073-060 32 55
Lovisa.stedt@kau.se
Lotta Utterberg, forskningshandläggare
Arbetar med forskningsadministrativa processer. Däribland utveckling och uppdatering av Research Handbook. Handlägger ärenden i ansökningsportalerna Prisma och Funding & Tenders Portal. Lotta är sekreterare i forskningsetiska kommittén ochadministrerar etikgranskningar. Arbetar även med handläggning av nomineringar genom intern prioriteringsprocess för exempelvis Wallenbergsstiftelserna. Lotta är en del av arbetsgruppen för Akademin för smart specialisering.
070-372 73 93
lotta.utterberg@kau.se
Erica Åkerberg, forskningsrådgivare
Erica arbetar som forskningsrådgivare och ger stöd till universitetsledning och forskare med särskilt fokus på upprättade samverkansavtal, såsom Akademin för smart specialisering och dess genomförande. Bevakar möjligheter till externfinansiering och samverkansinitiativ och ger stöd i ansökningsprocesser inom EU:s regionalfondsprogram och Interreg. Hon arbetar även med stöd till nya forsknings- och innovationsprojekt inom Vinnväxtinitiativet Digital Well Arena och är med i Arenaprojektet. Erica är projektledare för ýs universitets delaktighet i rollen som Advisory partner i projektet DEBUTING (Developing Business Through Inclusiveness and Gender Awareness – New Cluster Competences), ett projekt som inkluderar 10 regioner i Europa och som finansieras av Interreg Europe- programmet. Hon ingår även i projektet ARIES4 (Innovation Alliances Erasmus +) med fokus på flerparts-samverkan att genomföra övergången till en smart hållbar specialiseringsstrategi för Värmland och hur ýs universitet kan bidra i dess genomförande.
073-270 28 53
erica.akerberg@kau.se
Fredrik Östlin, innovationsrådgivare
Fredrik stödjer ýs universitets forskare, studenter och anställda med innovativa idéer. Han hjälper till att få idéerna verifierade bland annat inom unikitet, tillämpning, möjlig marknad, prototyputveckling och testning. Han är en del av det dagliga arbetet i Innovationskontoret Fyrklövern och är stand-in som ýs universitets del i Verifieringsrådet för verifieringsfinansiering.
I Digital Well Arena, Vinnväxt-programmet om digitalisering av hälso- och välfärdstjänster under ledning av Compare, är han en aktiv del i innovationssupport, kommersialisering och uppskalning. Inom besöksnäringens innovationsarenor som koordineras av Visit Värmland är Fredrik en aktiv del av deras innovationsråd. Fredrik koordinerar ävený universitets deltagande ireferensgruppen för Projektet”Hållbara Värmland" som Region Värmland driver.
070-180 70 15
fredrik.ostlin@kau.se