En global resa mot holistisk hälsa
2024-09-16Sedan 2021 har ąű¶ł´«Ă˝s universitet och Believers Church Medical College Hospital i Indien samarbetat för att integrera förstĂĄelsen kring holistisk hälsa, i högre utbildning. Projektet Health Education and Practice for a Healthier World, har nu utvidgats med Erasmusmedel och inkluderar även Sydafrika, vilket skapar nya möjligheter för globalt kunskapsutbyte inom hälsovetenskap fram till 2026.
Projektets mål är att utforska internationella angreppssätt för holistisk hälsa och öka förståelsen för dess praktik globalt. Projektgruppen strävar efter att utveckla samverkan kring internationella kurser och kunskapsplattformar genom Collaborative Online International Learning, COIL och stödja lärande miljöer genom student- och lärarutbyten.
Studenterna får en djupare förståelse för hur olika komplementära och alternativa hälsometoder används internationellt, med fokus på hur fysiska, mentala, sociala, emotionella och andliga faktorer samverkar för att uppnå god hälsa.
– Genom att inkludera Sydafrika och sociala entreprenören Varkey George öppnas dörrar för globala perspektiv och kunskapsutbyte, säger Helene V. Wadensjö, forskare och huvudkoordinator för projektet.
Nyckelaktiviteter och delmål för 2024–2026
Aktiviteter och mål inkluderar student- och lärarutbyten mellan Sverige och Kerala, där studenter och lärare fördjupar sig i holistisk hälsa genom examensarbeten och utbyte för att vidga sina professionella perspektiv. Projektet innefattar även gemensam forskning, där en systematisk översikt över holistisk hälsa just nu pågår som grundarbetet inför formandet av internationella kurser och webinars. Samtidigt pågår förberedelser för en internationell konferens i Kerala, som planeras till juni 2025. Samarbetet med Sydafrika håller på att utvecklas genom några planerade kontakter med universitet som Stellenbosch University och University of the Free State.
Kulturellt och globalt samarbete
– Projektet drar nytta av olika kulturella perspektiv, säger Brian Unis, en av forskarna i projektet och lektor i omvårdnad. Genom samarbeten med partners i Kerala och Kapstaden, och potentiellt fler internationella aktörer, skapas en tvärvetenskaplig kunskapsplattform för holistisk hälsa.
Lärarutbyten och forskningsprojekt är redan igång, och det finns många möjligheter att engagera sig. Projektet strävar efter att skapa en lärandekultur som förenar globala, nationella och individuella perspektiv, vilket öppnar upp för tvärvetenskapliga samarbeten. Under våren praktiserades ”internationalisering på hemmaplan” genom så kallade COIL samarbete vid omvårdnad vilket är en viktig del av hela projektet.
– Vistelsen här generade flera goda framtidsidéer och via lunchseminarium och undervisnings föddes idén att förstärka samverkan med Folkhälsovetenskap där vi nu planerar starta upp gemensamma webinarier och seminarier med fokus på folkhälsa och community health säger Helene V. Wadensjö. Vidare är det är också mycket berikande att studera existentiell och spirituell hälsa i olika kulturella kontexter.
En hĂĄllbar och inkluderande framtid
Detta Erasmusprojekt erbjuder en unik möjlighet för forskare och praktiker att bidra till en hållbar och inkluderande framtid, där holistisk hälsa står i centrum för globalt hälsofrämjande arbete. Möjligheterna att delta i framtida utbyten och projekt inom Erasmusprogrammet är stora.
– Vi välkomnar alla som vill bidra till att vidareutveckla och stärka de internationella banden, säger Brian Unis.