Hållbara förpackningar utvecklas i synergi med industri
2023-05-30MultiBarr är ett forskningsprojekt för funktionella och hållbara förpackningar för livsmedel, hygienprodukter inom hälsovård med mera.
- Vår forskning fokuserar på hela produktens livscykel, från skogsråvaran till en funktionell produkt och dess återvinning, säger Beko Mesic, docent i kemiteknik och projektledare för MultiBarr projektet.
Smarta, funktionella produkter som kan återvinnas
Synergiprojekt MultiBarr är finansierat av KK-stiftelsen och genomförs i samverkan med fyra industriföretag och tre internationella universitet. Projektet fokuserar på miljövänliga gasbarriärer och fiberbaserade förpackningsmaterial, funktionella material inklusive nano-material och processinovationer. Projektets fyra industripartners är Iggesund Paperboard Holmen AB, OMYA International AG, UMV Coating Systems AB och Cellcomb AB.
Projektet består av flera delprojekt som rör processteknik och substratinteraktioner, funktionella barriärbeläggningar, samt modellering och mätteknik. Delprojektledare är Peter Rättö, adjungerad professor, RISE, Jörgen Samuelsson, docent i kemi och Magnus Lestelius, professor i grafisk teknik.
Iggesund Paperboard Holmen AB producerar fiberbaserat förpackningsmaterial och Cellcomb producerar förpacknings- och hygienmaterial där ytbehandling är mycket viktigt. OMYA producerar ytbehandlingsmaterial och pigment för dessa produkter och UMV Coating Systems producerar ytbehandlingsutrustning.
Ytbehandling och barriärer
Både när det gäller livsmedelsförpackningar och engångsmaterial inom sjukvården så ställs höga krav på materialet och det behöver ha olika egenskaper. I vissa fall ska det inte släppa genom fukt eller syre och det måste kanske vara antibakteriellt. Det åstadkoms genom olika ytbehandlingar och barriärer, vilka även måste vara hållbara ur återvinningssynpunkt.
- Det här är ett mycket spännande projekt och i nära samverkan med de medverkande förtagen kommer vi fram till metoder och produkter som också kan skalas upp i industriproduktion, säger Beko Mesic. Vi har skrivit många vetenskapliga publikationer och gjort presentationer på internationella konferenser, och det har varit ett mycket produktivt och ömsesidigt nyttigt samarbete för vår forskargrupp och våra industripartners. För företag är kunskapen som vi genererar tillsammans strategiskt viktig i transformationen till en cirkulär ekonomi. För kemiteknik och forskningsmiljön Pro2BE fortsätter vi och behåller ställningarna som en ledande forskargrupp inom ytbehandlingsfältet.