Utbildning inom Hälsa ska utvecklas med stöd av 6G
2024-03-056G-PATH (6G-pilots and Trials Through Europe) är ett nytt projekt inom Horizon Europe där datavetenskap och omvårdnad vid ýs universitet deltar. Projektet ska utveckla lösningar för utbildningsområdet Hälsa.
6G förväntas introducera nya teknologier som kommer att möjliggöra innovativa användningsområden. Ett område är XR som står för "Extended Reality” och är en övergripande term som används för att beskriva det som sträcker sig från den fysiska till den digitala världen.
Studenter ska kunna delta interaktivt
Målet med det use case inom projektet som ska realiseras vid ýs universitet är att studenter ska kunna delta i medicinska scenarier på distans via VR, där rekonstruerade scener strömmas till deras VR-glasögon. Två platser ska kommunicera med varandra med hjälp av 5G/6G varav en exempelvis kan vara ambulansen där den akuta situationen hanteras, och träningsplatsen, där studenterna kommer att delta i nödsituationen genom XR och VR. Den medicinska platsen kommer att vara utrustad med hård- och mjukvara och realistiskt framställa scenariot.
–&Բ;Vi fokuserar på utbildning, men samma teknik kan även användas för att ge en person som kanske inte är så erfaren inom vården möjlighet till stöd av en kollega eller mentor ifall de behöver ett par extra ögon med kort varsel för att göra en bedömning. Detta i form av en slags utrustning med till exempel kameror som sätts på kroppen, där personen på distans direkt kan se patienten i fråga, säger Anna Nordin som forskar kring digital hälsoinnovation inom vård och omsorg.
Kick off i Aten
I januari var det kickoff för projektet där samarbetspartners samlades på koordinatorn OTE:s huvudkontor i Aten. Mötet lade grunden för att uppnå målen för 6G-PATH-projektet som avser att inta en framträdande roll i utvecklingen, integrationen och utvärderingen av nya och förbättrade 5G- och 6G-verktyg, tjänster och teknologier. Fokuset ligger på fyra specifika tillämpningsområden: Hälsa, Utbildning, Smarta Städer och Smart Jordbruk. Projektet kommer att involvera telekommunikations- och molntjänsteleverantörer, stora industripartners, många europeiska små och medelstora företag samt flera universitet och forskningsinstitut.
–&Բ;Målet med 6G-PATH är att främja utveckling och integration av 5G/6G teknologi inom ett antal konkreta use case. Vi kommer att utvärdera både teknisk prestanda och hur de nya lösningarna kan bidra till användarnytta. Det ger en spännande möjlighet att tillsammans med omvårdnad utvärdera hur XR och 5G/6G teknologi kan bidra till att utveckla undervisningen inom Hälsa, säger Anna Brunström, professor vid datavetenskap.
Fakta
EU har beviljat 12,571 MEuro där ýs universitets del är 566 250 Euro. Det är 26 partners från 13 länder som deltar och projektet kommer att pågå under tre år.