Fran Collyer, professor i sociologi
”Det samtida historiska ögonblicket är ett ܲԲ첹ä med en kunskapsekonomi där produktion och utbyte av information och kunskap har blivit grundläggande för strukturerna för våra institutioner, arbetsmarknaderna, våra arbetsmetoder och våra finansiella system.”
Fran Collyer är född i London men flyttade med familjen till Australien när hon var liten. Hon började sin eftergymnasiala utbildning vid School of Art, med målarkonst som huvudämne, men bytte till Flinders University i South Australia för att studera konst, filosofi, kvinnostudier och sociologi. Hon tog sin masterexamen i sociologi vid Australian National University i Canberra, och slutligen en doktorsexamen vid Flinders University. Fran Collyer har därefter arbetat vid Macquarie University, Canberra University, Australian National University och University of Sydney innan hon tillträdde sin position vid ýs universitet.
- Jag är sociolog, med två huvudsakliga forskningsområden: hälsosociologi och kunskapssociologi. Jag har publicerat mycket kring frågor som privatisering av hälso- och sjukvården, finansieringssamarbeten mellan offentliga och privata aktörer, sjukförsäkringssystem, nyliberalism och högskolesystem, den akademiska förlagsbranschen samt social teori och metodik. Min senaste forskning handlar om sociologins och samhällsvetenskapens historia, med fokus på det globala systemet av organiserad, vetenskaplig kunskap och de barriärer som hindrar det fria flödet av information och kunskap mellan individer, grupper, organisationer och samhällen.
Historiskt sett förändrades Europa dramatiskt av den industriella revolutionen när tung industri kom att dominera ländernas ekonomi. Den förändring som följde ledde till en postindustriell värld där finansiella och mänskliga tjänster fick mycket större betydelse. Det samtida historiska ögonblicket är ett ܲԲ첹ä med en kunskapsekonomi där produktion och utbyte av information och kunskap har blivit grundläggande för strukturerna för våra institutioner, arbetsmarknaderna, våra arbetsmetoder och våra finansiella system. De säger att kunskap är makt – och så är det verkligen. Om vi inte förstår detta ܲԲ첹ä, kunskapsekonomins sätt att fungera, dess hierarkiska struktur och dess dynamik kommer vi att förbli föremål för den nuvarande banan med dess systematiska ojämlikheter och oförmögna att förbättra den värld vi lever i. Kunskapen används av lärare, forskare, politiker och beslutsfattare för att förbättra kunskapsutbytet mellan olika generationer och aspekter av den sociala världen.
Fran Collyer kommer från en stor familj som innefattar akademiker, forskare, beslutsfattare och aktivister över flera generationer. Dessutom har hon flera små barnbarn som är utspridda över hela världen. Barnbarnen ger en bra anledning till ständiga resor och att hålla sig à jour med angelägna frågorna, såsom mänskliga rättigheter och klimatförändringar – frågor som kopplar samman privata problem med större händelser som plågar vår värld. Det är så Fran Collyers sociologi knyter an till det dagliga livet.
Wrong type of URI for video.