Bra VFU för sjuksköterskestudenter under coronapandemin
2021-05-27I många delar av landet har studenter under pandemin råkat ut för bristande handledning under sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU. Det på grund av sjuk och slutkörd personal. ýs universitets VFU-handläggare har arbetat målmedvetet för att möjliggöra så bra förutsättningar som möjligt för studenterna. Beviset för ett engagerat arbete och bra samarbete med Region Värmland gällande VFU, visade sig i en ny undersökning, utförd av Vårdförbundet Student.
- Vi har sedan många år en bra och inarbetad handlednings- och pedagogiskmodell, Peer Learning, på sjuksköterskeprogrammet på ýs universitet, säger Anna Willman, universitetslektor i omvårdnad. Den här handledingmodellen har gjort att vi har en god kommunikation inom universitetet, men också med Region Värmland och kommunerna i länet. Dessutom har vi förhållandevis mycket VFU och det är en viktig del i utbildningen, där studenterna får möjlighet att koppla ihop sina teoretiska och praktiska färdigheter och förmågor.
Inarbetat samarbete lönar sig
Sjuksköterskeprogrammet på ýs universitet satsar på att ha en bra, lärorik VFU med hög kvalitet. VFU är oerhört viktig för sjuksköterskestudenterna, och att de har tillräckligt med bra VFU, som förberedelse inför sitt jobb som legitimerade sjuksköterskor.
- Det inarbetade arbetssättet har lett till att när pandemin bröt ut så kunde vi tillsammans med studenter, Region Värmland och kommunerna snabbt mobilisera oss och samarbeta effektivt, säger Anna Willman. Våra kliniska adjunkter har jobbat nära studenterna och vårdverksamheterna med extra stöd till studenter och extra pedagogiskt stöd till handledande sjuksköterskor i verksamheterna. Studenter fram till termin 4 ska inte vårda patienter med Covid-19 smitta och då har vi, tillsammans med Region Värmland hittat nya VFU-platser. Studenter i termin 5 och 6 har mognat i sina kunskaper och förmågor, så att de har möjlighet att vårda patienter med Covid-19 smitta om de själva tyckt att det var ok. Vi har inte tvingat någon student, utan då sökt efter ny VFU-placering.
Arbetsgruppen runt VFU har arbetar för att vara flexibla och försöka göra individuella lösningar för varje student när avdelningar haft svåra situationer med smittutbrott och inte kunnat ta emot studenter. De har också haft en strategi, förutom vårdverksamheternas egna smittskyddsrutiner när det gäller att skydda studenterna från smitta genom att de har fått varit hemma någon dag i samband med smittspridning för att se hur smittläget utvecklat sig och därefter vidtagit åtgärder om de har kunnat gå tillbaka eller byta VFU plats.
VFU-rapporten
Pandemin går som en röd tråd genom årets VFU-rapport av Vårdförbundet Student, som baseras på en enkätundersökning bland drygt 1200 studenter. För sex av tio studenter i den nya VFU-rapporten har pandemin påverkat utbildningen. Flera vittnar om stressen kring att själv bli sjuk och inte få tillgodoräkna sig praktiken. Många tvivlar på sitt yrkesval. ýs universitet var snabbt ute med strategier och riktlinjer för hur de skulle arbeta för att studenterna ska få göra sin VFU på ett säkert sätt.
- I början av pandemin var det VFU-perioder som blev temporärt stoppade och vi satte då in teoretiska moment istället, säger Anna Willman. Det var en stor omställning för all personal och studenter att anpassa sig till distansundervisning. Sedan har vi jobbat tätt med Region Värmland och kommunerna för att lösa så att alla studenter i de olika terminerna kunnat göra sin VFU.
När det gäller vilket lärosäte som genomgående hade de mest uppskattade VFU-placeringarna rankade studenterna Jönköping University högst i år, strax före Högskolan Kristianstad och ýs universitet kom på en tredjeplats.
Hur har era studenter tyckt att det varit under den här perioden?
- Jag tror många har haft det jättetufft och oroligt. Det är vanligtvis hårt jobb att vara student och nu dessutom extra med ovisshet och oro för vad pandemin fört med sig, säger Anna Willman.
Under sina VFU-placeringar har studenterna varit mitt uppe i pandemins kärna. I sjuksköterskeprogrammets egen utvärdering var det förvånansvärt få som tog upp problem i och med pandemin.
- Jag tror att studenterna trots allt varit fokuserade på att nå sina studiemål och lära sig så mycket som möjligt, säger Anna Willman.
I perioder har det varit många frågor och mycket oro, men arbetsgruppen runt VFU har strävat efter att snabbt komma ut med information och haft en kommunikation med extra stöd till studenter i from av öppet hus via Zoom.
- Vi har haft ett tätt samarbete med ýs universitet under Covid-19 pandemin och det har varit mycket konstruktivt och ”lätt”, säger Angelica Fredholm, forskare i medicinsk pedagogik och pedagogisk utvecklare på Region Värmland. Samarbetet har präglats av en vilja att lösa problem på snabbast och enklast möjliga sätt. Under vissa perioder har vi stått i daglig kontakt och på så vis varit uppdaterade tillsammans. Hela tiden med studenternas bästa för ögonen.
Det nya arbetssättet med digital kommunikation, möten och undervisning har varit ett bra komplement, som även kan tas med till framtiden.
- Under pandemin har vi kommit ett stycke längre när det gäller att överbrygga avståndet mellan utbildning på campus och utbildning i klinik – eller mellan lärosäte och region om man så vill, säger Angelica Fredholm. Ett steg närmre mot målet att se att det är EN utbildning som bedrivs på två arenor!