Om ý Lean Factory
ý Lean Factory® (KLF) är en unik flexibel fullskala simulator som används för att simulera en verkstadsmiljö. Simulatorn byggdes med stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Värmland.
Den är ursprungligen konstruerad och byggd för att utbilda industrianställda i Lean Produktion. Den används dock även i forskning, utbildning av studenter och som en katalysator för Produktionsinnovation. Utrustningen emulerar båda materialbearbetningsstationer och montering, och har justerbar operationstid samt realistisk simulering av störningsintervaller och reparationstider. KLF är mobil för att möjliggöra utbildning på plats. Vår erfarenhet från KLF är att engagemanget från deltagarna och överföring av färdigheter och attityder från utbildningsmiljön till arbetsplatsen är överlägsen jämfört med många andra typer av Lean Produktion-simulatorer.
Utrustning
Utrustningen har utvecklats internt. Den består huvudsakligen av arbetsstationer som kan representera diskreta tillverkningsprocesser såsom fräsning, svarvning, stansning, bockning, värmebehandling och så vidare. Utrustningen kan dock även simulera andra diskreta processer (d.v.s. processer med diskreta start- och sluttider). Varje station har en set-up-panel för att ställa in cykeltider samt störningsintervaller och reparationstider (MTBF och MTTR). Stationerna är utrustade med pelarljus vilka anger stationens status (redo, i drift, eller störning). Som standard använder vi leksaksstolar som produkt för simulering av bearbetning och montering. Det är dock möjligt att simulera tillverkning av andra produkter, till exempel om ett företag eller organisation föredrar att simulera tillverkning av sina egna produkter eller sin egen tillverkningsprocess. Syftet med träning är dock oftast inte att simulera en specifik process, men att lära sig några principer och verktyg för Lean Produktion samt att lära sig titta på en tillverkningsprocess på ett nytt sätt. Utrustningen är flexibel och även andra processer än tillverkning kan simuleras. Utrustningen är mobil för att underlätta utbildning på plats om ett företag föredrar detta. Mer information om KLF finns tillgänglig i en .
KLF som träningsmiljö och mötesplats för industrin
För utbildning/träning av industrianställda erbjuder vi ett antal standard utbildningspaket start från grundläggande Lean Produktion till mer avancerade träningsscenarier. Såklart kan vi även skräddarsy en träning åt ett företag eller varför inte en del av försörjningskedjan för att ta med kund/leverantör-perspektivet också. Vi diskuterar gärna med er hur vi kan simulera just företagets/företagens produkt eller produktion. Det kan även ha fördelar att träna ihop med företag/organisationer ur andra branscher och även i detta avseende diskuterar vi gärna för- och nackdelar av olika upplägg. Eftersom utrustningen är mobil går det även att träna på plats hos företaget. Det går även bra att kontakta universitetets dotterbolag för professionell kompetensutveckling Uppdrags AB för information kring uppdragsutbildning.
KLF som testbädd för innovative produktionslösningar
Hinder för implementering av innovative produktionslösningar är dels osäkerheten om de kommer att fungera och dels risken att personalen behöver tid att lära sig ett nytt arbetssätt. Genom att testa nya, innovativa produktionslösningar i KLF kan man verifiera att lösningen kommer att fungera i praktiken. Den största fördelen brukar dock vara att personalen kan uppleva och lära det nya arbetssättet samt komma med återkoppling och förbättringsförslag innan man gör investeringar i utrustning eller layoutförändringar. Att simulera i KLF har fördelen att KLF är tillräckligt nära en riktig industrimiljö för att kännas relevant, men ändå tillräckligt annorlunda för att stimulera kreativiteten. Som del i den nya satsningen kring KLF kan universitetets personal hjälpa till att lägga upp en simulering eller rad simuleringar på bästa sätt. Tillsammans kan vi testa till exempel nya layouter eller planeringslösningar. Här kan företaget även få hjälp med en miljövärdeflödesanalys, d.v.s. att man inte enbart studerar värdeskapande moment men även analyserar miljöpåverkan av olika lösningar. Att kunna redovisa miljöpåverkan samt att visa att företaget har ett strukturerat miljöarbete blir mer och mer en konkurrensfördel.
Läs mer om hur du kan öka ditt företags konkurrenskraft och innovationsförmåga under Projektet ý Lean Factory – genomförandefas (KLF2) ä.
Utbildning av ingenjörer
För att tillgodose industrins behov av ingenjörer med goda produktionstekniska kunskaper och färdigheter samt rätt ”mindset” använder vi KLF även i våra utbildningar till civilingenjör och till högskoleingenjör. Vi ser att de lär sig mycket mer i en fullskalesimulator än i simulatorer av bordsstorlek (så som vid det populära ”LEGO-spelet”). Detta uttrycker sig även i studenternas engagemang.
Forskningsanknytning
För att förbättra KLFs spelmetodik och för att öka förståelsen för effekterna av Lean Produktion utbildningar och träningsinsatser bedriver vi även forskning kring KLF. Genom utbyte med forskare, konsulter, samt ledande företag inom Lean Produktion, till exempel på European Lean Educators Conference, säkerställs att KLF hela tiden aktualiseras i takt med rådande bäst praxis och framtida trender. Exempel på frågeställningar som vi studerar är:
- Ett viktigt begrepp inom simuleringsbaserad utbildning är träningstransfer (engelska training transfer, TT). TT är ett mått för hur mycket kunskap och färdigheter från utbildningen deltagarna använder på sin dagliga arbetsplats. Forskningsfrågorna relaterade till TT handlar bl.a. om hur olika simulatorer och spelmetodik påverkar TT för olika deltagargrupper.
- Till vilken grad påverkar Lean Produktion träning deltagande organisationer i termer av t.ex. attitydförändring, företagskultur, och utveckling till en inkluderande självlärande organisation?
- Går det att utveckla ett enklare verktyg för mätning av t.ex. ”Lean mognad” och innovationsförmåga som små och medelstora företag kan använda för regelbunden egen uppföljning av sin utveckling?
Utöver dessa frågeställningar blickar vi även framåt och ser möjligheter att i framtiden koppla Lean Produktion, digitalisering av produktionen samt avancerad tillverkning. Här kan man bl.a. tänka på möjligheterna som additiv tillverkning kommer att skapa.
Sponsorer
ý Lean Factory® byggdes och utvecklades med stöd från ýs universitet, Region Värmland, och den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (genom Tillväxtverket).