Är vi på väg mot ett gränslöst lärande?
2012-03-20Hur lär man sig bäst? Genom utbildning i klassrummet eller utbildning via nätet? För- och nackdelar diskuterades när Marita Ljungqvist, lektor vid Lunds universitet och Stefan Hrastinski , docent vid KTH, besökte ąű¶ł´«Ă˝s universitet och talade om det gränslösa lärandet.
Det är svårt att få något svar på vilken studieform som är bäst när det gäller lärande. Ofta finns det motsättningar mellan de som förespråkar undervisning i klassrum och de som föredrar nätundervisning. Forskningen visar inte heller på något entydigt resultat. Kanske är det så att fysiska träffar är bäst för vissa inslag, medan digitala möten över nätet fungerar bättre för andra? Kanske ska man kombinera i stället för att välja?
- Det går inte att säga vad som är bäst. Bra och dåliga kurser finns överallt, säger Stefan Hrastinski. Beroende på vilket medium du väljer stödjer du olika delar av lärandet. Fördröjd kommunikation där du inte behöver svara direkt ger mer tid för reflektion och kan ge en djupare dialog. Här finns potential för djuplärande, men också för icke-lärande, det blir lätt att skjuta upp saker och så blir de inte gjorda.
- Att använda sig av film kan vara ett bra sätt att utnyttja undervisningstiden, säger Marita Ljungqvist. Jag har själv använt mig av det i min undervisning i kinesiska. Om det är svårt att greppa vissa saker, till exempel en atoms uppbyggnad, kan en filmsnutt vara till stor hjälp. Då kan man titta på filmen hur många gånger som helst om man tycker att det är svårt.
Social gemenskap viktigt
På campus finns många platser där studenterna kan träffas. På caféer och bibliotek sker mycket lärande. Hur kan man via nätet stödja detta?
- Här får man ta hjälp av alla de sociala plattformar som finns. Man ska också komma ihåg att geografisk närhet inte alltid innebär social närhet. Sitter man 300 i en stor förläsningssal kanke man inte vågar ställa en fråga, och man kanske inte heller kan prata med den som sitter bredvid, säger Stefan Hrastinski.
Ämneslärarutbildningen i form av blended learning
I höst kommer ämneslärarutbildningen vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet att ges i form av blended learning, en blandning av lärmiljöer. De presumtiva studenterna söker antingen till campus eller en nätbaserad utbildning, men samläsning mellan formerna förekommer. Utvecklingsarbetet pĂĄgĂĄr för fullt och Marita Ljungqvists och Stefan Hrastinskis inspirationsföreläsning var en del i arbetet.
I länkarna nedan kan du ta del av Marita Ljungqvists och Stefan Hrastinskis förläsningar samt läsa mer om blended learning vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet.