Digitalt fokus i Fundig forskarskola
2018-05-30Forskarskolan Fundig utgörs av yrkesverksamma lärare som inom sin läraranställning har möjlighet att genomföra forskarutbildning i ämnet pedagogiskt arbete. Utbildningens fokus är ämnesdidaktik och digitalisering, exempelvis hur digitala hjälpmedel används i den pedagogiska verksamheten och digitalisering i skolan. Deltagarna förväntas skriva var sin licentiatuppsats under sina fyra år som forskarstuderande.
De sju forskarstuderande, licentianderna, antogs i höstas och jobbar som lärare på halvtid och går forskarutbildning på halvtid. Under en solig eftermiddag i maj, presenterade de sina planer och innehåll för licentiatuppsatserna. Och intresset var stort. Sjöströmsalen var i stort sett fullsatt med såväl skolpolitiker, skolchefer och representanter från Region Värmland som kollegor och universitetsfolk.
Jorryt van Bommel är lektor i matematikdidaktik och föreståndare för forskarskolan Fundig.
- Under de första åtta månaderna har vi hunnit med kurser, konferenser, forskningsseminarier med opponent och några har påbörjat pilotstudier. Det är fantastiskt att se hur långt dessa forskarstuderande har kommit och hur tydligt de redan nu har definierat innehållet för sina uppsatser.
Från källkritik till matteprogram i fysikundervisning
Frågeställningarna för de olika uppsatsämnena varierar brett och speglar både yrke och intresse.
Lorena Solvang är lärare i matematik och fysik vid Solbergagymnasiet i Arvika. Hon tittar på hur ett open-source verktyg i matematik, GeoGebra, kan användas i fysikundervisningen och vilken påverkan detta får på elevers lärande. Hon har utformat en elevaktivitet för ändamålet. Genom att filma eleverna när de löser uppgifter, har hon redan kunnat se att eleverna är mer aktiva än vid mer traditionell fysikundervisning.
För Ann Kristin Hamberg, lärare på Sundsta-Älvkullegymnasiet, är källkritik i fokus.
- Gymnasiet är de tre sista åren i ungdomarnas skolgång då vi systematiskt kan ge redskap för att hantera ett medielandskap i förändring. Det är en utmaning på ett annat sätt idag än när lärarna gick sin lärarutbildning. Propaganda, trollfabriker och filterbubblor är faktorer som vi måste hantera idag i den digitala medievärlden.
Ann Kristin kommer bland annat att intervjua svensklärare på gymnasiet om frågor som vad de väljer att undervisa om i förhållande till källkritik och hur de iscensätter undervisningen.
Forskarstuderande i Fundig är:
Karin Arvelius
Andreas Borg
Helen Brink
Ann Kristin Hamberg
Sofie Nilsson
Lorena Solvang
Anna Wilk
Forskarskolan för undervisningens digitalisering (FUNDIG) utgör en del av Akademin för smart specialisering och finansieras av ¹û¶³´«Ã½s universitet och Region Värmland. Mer information om Akademin för smart specialisering finns pÃ¥
kau.se/samverkan/samverkan-pa-universitetet/goda-exempel/akademin-smart-specialisering