Distansutbildning bjöd upp till skrivdans
2010-09-15Distansutbildningen Läs- och skrivlärande i pedagogisk verksamhet har i dagarna haft uppstart med närträff. Deltagarna, som kommer från alla delar av Sverige, samlades för att få träffa sina lärare i verkliga livet innan undervisningen via nätet tar vid. Dagen fylldes av information, nya bekantskaper och föreläsningar.
Studenterna kan delta i undervisningen när de vill online vid föreläsningstillfället på sin orts lärcenter, vid sin dator eller vid ett senare tillfälle via nätet. De lämnar in uppgifter längs kursens gång via nätet och kursen avslutas med examinationsuppgift, även den via nätet.
Vad är det som särskiljer distansutbildningen i ąű¶ł´«Ă˝ mot andra distansutbildningar pĂĄ andra lärosäten i samma ämne?
- Det som är speciellt med den här utbildningen pĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s universitet är att vi inte kräver en lärarexamen för att bli antagen, berättar Annelie Johansson, universitetsadjunkt inom ämnet Svenska sprĂĄket. Vi vet att mĂĄnga lärare ute i landet inte har lärarexamen utan har en varierad bakgrund. Men de brinner för den skull inte mindre för sin uppgift och är mycket intresserade att förkovra sig i pedagogiken kring läs- och skrivlärande. Kursen har ett didaktiskt upplägg och vi har en bra balans mellan teori och praktisk kunskap. Deltagarna själva bidrar dessutom med mycket av sin erfarenhet eftersom de är yrkesverksamma. Vidare är kursen inte ĂĄldersbunden utan innehĂĄllet kan anpassas utefter studentens verksamhetsomrĂĄde och intresse.
- Att läsa pĂĄ universitet är inte självklart för alla, säger Eva Haglund som arbetar som grundskolelärare pĂĄ Väse skola i ąű¶ł´«Ă˝ kommun, och är tillfälligt inlĂĄnad för kursen för att föreläsa för processorienterat skrivande. Men eftersom du inte behöver en lärarexamen för den här kursen avdramatiserar det studier pĂĄ högre nivĂĄ. MĂĄnga fler vĂĄgar söka utbildningen.
Ansökningarna har varit många inför hösten och antalet antagna studenter är det högsta hittills.
- I år har vi valt att gå ut med kursen till lärcenter i hela Sverige från Åre och ända ner till Jönköping. På det sättet har vi också fått en bredare marknadsföring vilket med all säkerhet har bidragit till ett så stort intresse, säger Lena E Johansson, utbildnings- och forskarsamordnare vid Lärstöd, Biblioteket. Det höga antalet ansökningar är ett resultat av vårt goda samarbete med ämnet Svenska språket vars medarbetare är mycket öppna och lyhörda för ständigt dialog, förnyelse och utvärdering.
Totalt är 55 personer anmälda till kursen och den geografiska spridningen sträcker sig så långt som till Libanon. Den som hade rest längst till dagens närträff var dock Anne-Marie Folkesson, 1-3 lärare, från Åre. Hon och de andra närvarande deltog med liv och lust i ett av dagens inslag, skrivdans en pedagogik som används flitigt i Sverige då det gäller läs- och skrivinlärning.
- Det är första gĂĄngen jag gĂĄr en distanskurs och det där med dator blir lite marigt, säger Anne-Marie Folkesson, som är bördig frĂĄn just ąű¶ł´«Ă˝. Men det ska nog gĂĄ bra. När man jobbar med barn och sprĂĄk behövs det lite inspiration och input dĂĄ och dĂĄ. Det ger ännu mer energi till att jobba med barnen!
Fotnot
Skrivdans är en rörelsebaserad pedagogik som utvecklar både motorik och fantasi. Detta sker utifrån ett helhetsperspektiv, då både kropp och psyke aktiveras och lägger grunden till den smidighet, rytm, läsbarhet, snabbhet och personlighet som bland annat den framtida skriften behöver. Användarnas slutsatser är entydiga - skrivdansande barn har en mer utvecklad motorik än andra barn och får dessutom lättare att lära den sammanbindande stilen.
Pedagogiken är utarbetad av Ragnhild Oussoren Voors som är diplomerad skriftpsykolog, skrivpedagog och grafolog. Hon har arbetat med barn och ungdomar och har under tiden utvecklat skrivdansmetoden i nära samarbete med svenska skolor och förskolor.
Källa: Skrivdans 1, Abstrakta rörelser blir till konkreta linjer, utgiven av Seminarium.
Vill du läsa mer om Läs- och skrivlärande i pedagogisk verksamhet?
Följ länkarna nedan.