Grundlärarutbildningen 4–6 bedöms hålla hög kvalitet enligt UKÄ
2019-06-03Universitetskanslersämbetet (UKĂ„) har utvärderat grundlärarutbildningen 4–6 pĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s universitet. NĂĄgra rubriker i utredningen är utformning, genomförande och resultat, vetenskaps- och kunskapsteori, personal, färdighet och förmĂĄga samt uppföljning, ĂĄtgärder och ĂĄterkoppling. Sammanfattningsvis bedömer UKĂ„ att utbildningen hĂĄller hög kvalitĂ©.
Jessica Eriksson, dekan vid lärarutbildningen – vad tycker du är de viktigaste signalerna i UKÄ:s utvärdering?
- Det är att vi är på rätt väg i vårt kvalitetsutvecklande arbete. Det är verkligen roligt att vårt grundlärarprogram 4–6 har fått ett sådant gott omdöme. Många kompetenta lärare och forskare arbetar i programmet och gör ett jättebra jobb. Samtidigt är det viktigt att påtala att vi trots det goda omdömet inte lutar oss tillbaka, utan att vi ständigt strävar efter att vidareutveckla och förbättra programmet.
Vad är styrkan med lärarutbildningen pĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s universitet?
- Vi har många styrkor, men något jag särskilt vill lyfta fram är kopplingen mellan ämnesinnehåll och ämnesdidaktik, där de strategiska satsningarna som lärarutbildningsnämnden har gjort på de didaktiska centrumbildningarnas forskning får verkningar in i grundutbildningen.
Annelie Bodén, programledare:
- Jag är mycket nöjd med UKÄ:s utvärdering som är ett bra underlag för det fortsatta kvalitetsarbetet i grundlärarprogrammet. Inriktning fk-3 fick redan i november 2017 omdömet ”hög kvalité” då vi var med i UKÄ:s pilotomgång. Vi har nu gjort en SWOT-analys och fortsätter direkt med utvecklingsarbetet. Vi har ett stabilt lärarlag i grundlärarprogrammet där många har varit med sedan starten 2011 och det finns både vetenskaplig, professionsinriktad och pedagogisk kompetens. Avtal med skolhuvudmännen enligt ”Värmlandsmodellen” garanterar kontinuitet och långsiktighet i den professionsrelaterade kompetensen.
Här följer en sammanfattning av UKÄ:s utvärdering
Utformning, genomförande och resultat
UKÄ skriver att ambitionen med att öka integreringen mellan ämnesinnehåll och ämnesdidaktik med syfte att öka studenternas ambition är tydlig. Integrationen visas starkast inom ämnet matematik medan det är svagare beskrivet i ämnet svenska. Intervjuerna i utvärderingen övertygade bedömargruppen om att grundlärarutbildningen 4–6 håller hög kvalitet för både ämneskunskaper och aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete.
Vidare anser UKÄ att de självständiga arbeten som granskats visar på goda ämneskunskaper. Ett fåtal arbeten visar brister i aktuell forskning och det kopplas främst till att studenter använt handböcker istället för forskningslitteratur. KAU bedöms dock säkerställa att studenterna har de ämneskunskaper som krävs för att undervisa i årskurserna 4–6.
Vetenskaps- och kunskapsteori
Begrepp som giltighet, generaliserbarhet, validitet och reliabilitet behandlas på KAU i seminarieform vilket UKÄ:s bedömargrupp anser väl tillgodoser kunskapskraven. Det finns en tydlig ambition att succesivt förmedla kunskap i vetenskapsteori samt kvalitativa och kvantitativa metoder. Utvärderingen pekar också på att det pågår ett utvecklingsarbete i syfte att presentera kvantitativa metoder tidigare i utbildningen. Det arbetet ser bedömargruppen positivt på.
Personal
ąű¶ł´«Ă˝s universitet har lyckats väl med att höja antalet disputerade lärare i grundlärarutbildningen 4–6 anser UKĂ„. Av de undervisande lärarna är 50 procent disputerade. UKĂ„ pekar dock pĂĄ att professorskompetenta lärare till viss del saknas, vilket kan kopplas till framgĂĄngsrik forskning och att riktmärket med 20 procent av tjänstgöringstiden för undervisning därför är svĂĄrt att uppnĂĄ.
Sammanfattningsvis anser UKÄ att personalens samlade kompetens vid grundlärarutbildningen är adekvat och står i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande.
Färdighet och förmåga
Studenterna på KAU bedöms ha goda förutsättningar för att bli självständiga och kritiska lärare som kommer att kunna bidra till en bra skolutveckling. UKÄ pekar speciellt på kurserna UVK och VFU som viktiga fundament i utbildningen. KAU har utvecklat villkoren för VFU på ett föredömligt sätt.
Länkningen mellan examensmål, lärandemål, betygskriterier och examination anser dock UKÄ är svagt beskriven av KAU. Ett tydliggörande av länkningen behöver göras i ett skriftligt dokument. Allt för att förtydliga för både lärare och studenter.
Uppföljning, åtgärder och återkoppling
UKÄ:s bedömning är att kvalitetssystemet vid KAU håller hög kvalitet. KAU samlar in studenters och lärares synpunkter efter varje kurs och analyserar resultatet. Analysen medför att förbättringar synliggörs och kan användas för kommande kurser. Det går även att följa kursernas examinationsfrekvens, vilket medför att KAU kan fånga upp studenter i behov av särskilt stöd. Det är något som bedömargruppen anser vara ett särskilt gott exempel på ett fungerande uppföljningssystem.