Lärcentra viktiga för distansutbildningen
2014-08-25Lokala lärcentra spelar en viktig roll för att skapa samhörighet och ge distansstudenter en mötes- och studieplats. Samtidigt ökar önskemålen om att fler kurser och program ska erbjudas på distans.
Förra veckan anordnades Lärcentradagen, ett seminarium för universitetspersonal och representanter för lärcentra i Sverige som samarbetar med ýs universitet. På plats var också NITUS, Nätverket för kommunala lärcentra.
Det är framför allt lärarutbildningen som har samarbetat med lärcentra för att ge sina distansstudenter en fast punkt i tillvaron. NITUS ser ett stort behov av att även andra utbildningar görs tillgängliga via dessa.
- Vår mission är att tillgängliggöra högre utbildning i hela landet, oavsett var man bor, säger Kent Wallén, ordförande i NITUS. Vi ser att urbaniseringen ökar, men alla kan inte bo i storstaden. Ska vi rädda landsbygdskommunerna, deras näringsliv och arbetsliv, måste vi se till att de får den kompetens de behöver.
Bidrar till utveckling i kommunen
Alla kommuner har inte ett lärcentrum, men Kent Wallén hoppas att det ska ändras. Det vanligaste hindret för att instifta ett lärcentrum är att ekonomin inte räcker till, men det är ett kortsiktigt sätt att se på saken, menar han.
- Vi ser att lärcentra bidrar enormt mycket till kommunernas utveckling, och vi har en modell som fungerar. Studenterna får en miljö som påminner om campus och de möter andra som studerar och kan stimulera pluggandet. Vi har också nära kontakt med lärosätena som vi samarbetar med. Det är kort sagt bra för alla inblandade.
Stor marknad för universiteten
Jerry Engström på Campus Västervik, håller med.
- Vi har många på arbetsmarknaden som behöver universitetskompetens. Om viljan och kraften finns, kan ýs universitet göra mycket i den här frågan. Det finns bra utbildningar mot teknisk industri som skulle göra stor nytta på fler orter ute i landet. Idag finns det ganska stor kunskap om hur behoven ser ut eftersom man jobbar tätare med näringslivet. Den kunskapen kan vara svår för ett universitet att se.
Under Lärcentradagen föreläste även Susanne Kjällander, doktor i didaktik vid Stockholms universitet, om lärande i den digitaliserade skolan, dess möjligheter och utmaningar. Enligt henne räcker dagens metoder för lärande och bedömning inte till – det krävs nya metoder för nya tider. I boken ”En dator per elev” ger hon oss redskap och perspektiv för att förstå lärandets nya villkor.
Tentamen på distans
Ett annat ämne som behandlades var tentamen på distans. Nytt för i år är nämligen att universitetet har tecknat avtal med ett antal utvalda lärcentra som nu får utföra tentamen på distans. Det innebär att distansstudenternas tentor genomförs med samma rättssäkerhet som campustentor.
Om du vill veta mer om hur ýs universitet samarbetar med lärcentra, ta kontakt med utbildnings- och forskningssamordnare Lena E Johansson, lena.e.johansson@kau.se, 054-700 23 26
Om du är nyfiken på tentamen på distans, ta kontakt med Frida Gråsjö, chef för Studentcentrum, frida.grasjo@kau.se, 054-700 25 85.