Lekpedagogik stärker barns språkutveckling
2022-11-10När olika professioner inom förskola, öppen förskola, bibliotek och barnhälsovĂĄrd samt förskollärarstudenter träffades för en heldag pĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s universitet kom Pettson pĂĄ besök. Han var pĂĄ dĂĄligt humör för kaffet var slut, pennan som han skulle ha för att lösa korsord var borta och sĂĄ gillade han inte att det regnade. Men genom att skapa en lekvärld där saker trollades fram ur en väska kunde inte ens Pettson lĂĄta bli att skratta – och deltagarna fick inspiration till ett lekpedagogiskt arbetssätt.
Våren 2022 startades professionssatsningen Förundran, kreativitet och språk-lek-lighet. Syftet är att olika professioner inom förskola, öppen förskola, bibliotek och barnhälsovård ska hitta samverkansmöjligheter genom att mötas, utbyta erfarenheter, ta del av forskning samt utveckla och fördjupa sin egen kunskap och förståelse för de yngsta barnens språkande och litteracitetsutveckling. Deltar gör 96 deltagare från 15 kommuner.
–&˛Ô˛ú˛ő±č;Under min utbildning till förskollärare för över 40 ĂĄr sedan sĂĄ togs det aldrig upp vad barnhälsovĂĄrden informerade vĂĄrdnadshavare om när det gäller till exempel barns sprĂĄk- och lekutveckling. Vad jag vet sĂĄ ingĂĄr det inget om detta i utbildningen nu heller. Under ĂĄren 2008-2016 när Regionalt utvecklingscentrums satsning SmĂĄbarnspedagogik pĂĄgick sĂĄ pĂĄtalades ĂĄterigen bristen pĂĄ samarbete mellan barnhälsovĂĄrden och förskola, säger Inga-Lill Emilsson, adjunkt i pedagogik vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet och den som leder professionssatsningen.
Det har funnits satsningar tidigare vars syfte har varit att stärka samarbetet mellan förskola och bibliotek för att stimulera och utveckla barnens språkutveckling. Ett exempel är Skolverkets satsning Leka Språka Lära mellan 2003 och 2004.
Erfarenhetsutbyte mellan olika personalgrupper uppskattades
Blandningen av personalgrupper var nĂĄgot som uppskattades bland deltagarna.
–&˛Ô˛ú˛ő±č;Jag ser det som ett värdefullt erfarenhetsutbyte, säger Ida Branberg, förskollärare i Kristinehamns kommun.
Malin Ekman, förskollärare i Hammarö kommun, och Pernilla Hult, förskollärare i Kils kommun, håller med.
–&˛Ô˛ú˛ő±č;Det är sĂĄ roligt att träffa andra och fĂĄ ny input, tips och idĂ©er, säger Malin Ekman.
–&˛Ô˛ú˛ő±č;Professionssatsningen är även ett sätt att fĂĄ kunskap i hur vi ska främja sprĂĄkutvecklingen pĂĄ ett lekfullt sätt, säger Pernilla Hult.
Samarbete med förskollärarprogrammet
Det sker även ett samarbete med förskollärarprogrammet. I termin tre ingår delkursen Teori och praktik för ett lekpedagogiskt arbetssätt, vilket passar väl med det innehåll som också ingår i professionssatsningen.
–&˛Ô˛ú˛ő±č;Det öppnade upp inför nästa kurs, och för mig blev det ett helt nytt sätt att tänka, säger förskollärarstudenten Charlie Lundström.
Att föreläsningar blandades med mer lekfulla praktiska inslag uppskattades bland förskollärarstudenterna som tidigare varit ute på verksamhetsförlagd utbildning, VFU.
–&˛Ô˛ú˛ő±č;Det var jättegivande, här fick vi bĂĄde teori och praktik, säger Rebecka Walonen.
Klara Stafshede är inne på samma spår.
–&˛Ô˛ú˛ő±č;Det blev ett sätt att knyta ihop säcken frĂĄn vĂĄr VFU.
Lekpedagogiskt arbetssätt utifrån barnlitteratur
Inga-Lill Emilsson berättar om ett forskningsprojekt som genomfördes i början pĂĄ 1990-talet pĂĄ Hybelejens förskola i ąű¶ł´«Ă˝.
–&˛Ô˛ú˛ő±č;Det startades av Gunilla Lindqvist som tyvärr inte finns med oss längre. Hon var docent i pedagogik vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet. Genom forskningsprojektet växte ett lekpedagogiskt arbetssätt fram där det skapades lekvärldar som personalen och barnen var delaktiga i. Inspirationen för att skapa en lekmiljö och en lekvärld hämtades som oftast frĂĄn barnlitteraturen. När de vuxna gestaltade figurer som fanns i böckerna sĂĄ blev stämningen mer tillĂĄtande och lekfull där alla kunde gĂĄ in i en fiktion. Barnen kunde förstĂĄ berättelser i ett sammanhang och skapa mening.
–&˛Ô˛ú˛ő±č;Jag hade ett nära samarbete med Gunilla Lindqvist under mĂĄnga ĂĄr. Hon skrev flera böcker om lek och om att skapa lekvärldar utifrĂĄn barnlitteratur. Flera förskolor har inspirerats att arbeta utifrĂĄn ett lekpedagogiskt arbetssätt och mĂĄnga har deltagit i kurser som haft lekpedagogik med i sitt innehĂĄll. Nu känns det mer aktuellt än nĂĄgonsin att lyfta fram betydelsen av lek, kreativitet och fantasi. När Pettson kom pĂĄ besök skapades en lekvärld genom att saker trollades fram ur en väska. En apelsin förvandlades till en sköldpadda och en handdocka som föreställde en lax fick Pettson att bli lite gladare. En trumma och en ukulele fick alla att sjunga och dansa och när sedan en gammal katt hoppade upp pĂĄ bordet kunde inte ens Pettson lĂĄta bli att skratta, säger Inga-Lill Emilsson.
Ett lekpedagogiskt arbetssätt kan vara roligt och utvecklande
En av deltagarna berättade om sina erfarenheter när hon gestaltade en häxa på en förskola där det fanns 26 olika modersmål representerade.
–&˛Ô˛ú˛ő±č;När barnen deltog i lekvärlden som skapades sĂĄ förstod alla att häxan var rädd och kände sig ensam. Hon samlade pĂĄ bokstäver och ord i en kaffekokare för att hon sĂĄ gärna ville lära sig att läsa. Det uppstod ett intensivt sprĂĄkstimulerande engagemang när en del av förskolans korridor blev en lekmiljö där häxan kunde bo. I sin postlĂĄda fick häxan teckningar och meddelande frĂĄn barnen. Flera av barnen började prata svenska för de ville berätta vad som hade hänt när de hade träffat häxan. Hon undrade varför inte flera vill utgĂĄ frĂĄn ett lekpedagogiskt arbetssätt när det är sĂĄ roligt och utvecklande. Jag hoppas även att alla som är med slutar att kalla barn för icke-verbala och använder mina pĂĄhittade begrepp om att barn är bodyala, fonala och verbala, säger Inga-Lill Emilsson.
Mer information om professionssatsningar och yngre barns sprĂĄkutveckling
Förundran, kreativitet och språk-lek-lighet är en av Regionalt utvecklingscentrums, RUC:s, professionssatsningar.
Läs mer och ta del av en film om vad RUC:s professionssatsningar ľ±˛Ô˛Ô±đ˛úä°ů
Läs mer om professionssatsningen: Förundran, kreativitet och språk-lek-lighet.
Deltar gör bland annat Inga-Lill Emilsson, adjunkt i pedagogik vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet.
Professionssatsningen Förundran, kreativitet och språk-lek-lighet sker i samarbete med Region Värmlands satsning Förundran – Bokstart i Värmland, som genomförs med stöd av Kulturrådet.
Inga-Lill Emilsson har varit ledare vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet under fyra ĂĄr för Skolverkets satsning Läslyftet i förskolan. Där finns sex moduler där det bland annat presenteras forskning, filmer och diskussionsfrĂĄgor. BarnhälsovĂĄrdens arbete med barns sprĂĄk- och lekutveckling finns inte med.