Ljus framtid för yrkeslärare förmedlades på Yrkes-SM
2024-05-03Den 23-25 april arrangerades Yrkes-SM i ąű¶ł´«Ă˝ och yrkeslärarprogrammet och VAL-projektet var pĂĄ plats för att berätta mer om möjligheterna att bli yrkeslärare.
– Vi vill att fler ska fĂĄ upp ögonen för att bli yrkeslärare, säger Maria Rundberget, utbildningssamordnare för Vidareutbildning av lärare, VAL, vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet. Förutom att yrkeslärare är ett bristyrke är det nĂĄgot fint med att dela med sig av yrkeskunskaper som man har byggt upp under en lĂĄng tid och samtidigt hjälpa ungdomarna utvecklas till ansvarstagande vuxna. Men, det är skillnad pĂĄ att kunna sitt yrke och att lära andra om yrket och förstĂĄ hela läraruppdraget och det är där vi kommer in. För de som vill yrkesväxla har vi yrkeslärarprogrammet och för de som redan arbetar som yrkeslärare men som är obehöriga har vi VAL.
Välbesökt monter
En delegation på fyra kursledare, studie- och karriärvägledare, programledare för yrkeslärarprogrammet och motsvarigheten för VAL-projektet var på plats på Tingvalla Sportcenter, där mässan hölls under tre dagar. Årets mässa lockade 28 000 besökare och flera av dem stannade till i yrkeslärarutbildningens monter. Vanliga frågor handlade om hur lång utbildningen är och om man kan arbeta samtidigt som man studerar?
– Det kan man eftersom utbildningen är på distans, säger Maria Rundberget. Vårt distansupplägg innebär självstudier och gruppstudier på valfri tid och att man ses fysiskt på campusträffar några dagar per termin. Datumen meddelas tidigt så att man kan meddela sin arbetsgivare i god tid. Det gör det enklare att studera. Institutionen har tänkt till så att utbildningen ska passa människor mitt i livet, säger Maria Rundberget.
– Det många inte vet är att är att utbildningen är ganska kort. Den omfattar 30-90 hp och då får man ett nytt yrke, fortsätter Maria Rundberget. Vi har haft väldigt många bra och givande möten och har träffat presumtiva studenter men också personer som vi vill utveckla närmare samarbeten med som tex arbetsförmedlingen, skolverket och skolchefer. Extra roligt är det också att många alumner har besökt oss och berättat hur nöjda de är med utbildningen och sitt yrke.
Årets yrkeslärare
Under Yrkes-SM delade yrkeslärarprogrammets programledare Anita Ward ut pris till Årets yrkeslärare i regionen som i år gick till alumnerna Nikita Eriksson och Sören Sjögren som tog examen 2017.
Nikita arbetar idag pĂĄ Hantverksprogrammet pĂĄ Drottning Blankas gymnasieskola i ąű¶ł´«Ă˝ och Sören Sjögren pĂĄ El- och energiprogrammet pĂĄ HerrgĂĄrdsgymnasiet i Säffle.
–&˛Ô˛ú˛ő±č;Det bästa med att vara yrkeslärare är givetvis att fĂĄ möta alla elever och fĂĄ se dem utvecklas, säger Nikita Eriksson. Som yrkeslärare har jag ocksĂĄ möjlighet att fortsätta vara kreativ och jag fĂĄr dela med mig av den passion och erfarenhet jag har frĂĄn branschen. Jag var väldigt nöjd med allt frĂĄn lärare till upplägg när jag läste till yrkeslärare pĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s universitet. Framförallt tyckte jag att den VFU vi gjorde under utbildningen var otroligt lärorik och givande. För mig ledde även VFU:n till jobb direkt efter avslutade studier.
Om Yrkes-SM
Yrkes-SM är ett evenemang som ger besökarna möjligheten att upptäcka, utforska och prova pĂĄ olika yrken. Yrkes-SM hĂĄlls varannat ĂĄr och i ĂĄr stod ąű¶ł´«Ă˝s kommun, Region Värmland och WorldSkill Sweden som arrangörer. Under tre dagar kunde besökarna se Sveriges yrkesskickligaste ungdomar göra upp om SM-titeln inom en rad olika yrken. Yrkes-SM riktar sig till elever, föräldrar, jobbsökande, yrkesväxlare, lokala företagare, skolanställda, anhöriga till tävlande, allmänt intresserade och alla däremellan.