Nationell satsning för gemensam fortbildning av religionskunskapslärare
2018-10-16ýs universitet har i samarbete med Nationell religionsdidaktisk mötesplats (NRM) och Föreningen lärare i religionskunskap (FLR), arrangerat en första fortbildande workshop för lärare på temat ”Levd religion” och religionsundervisning. Workshoppen sker parallellt med liknande träffar runt om i landet, där alla tar del av samma föreläsningar med syfte att sprida aktuell och relevant forskning över hela landet.
- Med den här formen av vidareutbildning skapar vi en ökad möjlighet för undervisande lärare att ta del av aktuell forskning, förklarar Kristian Niemi, adjunkt i religionsvetenskap. Samtidigt som de får tid för reflektion och diskussion för att utveckla undervisningen tillsammans med andra lärare, lärarutbildare och forskare.
Workshoppen som är kostnadsfri var den första av tre som ska arrangeras under läsåret. Deltagarna fick ta del av föreläsningar med Katarina Plank, ýs universitet, Thérèse Halvarsson Britton, Stockholms universitet, och Karin Kittelmann Flensner, Högskolan Väst.
- Att jobba gemensamt nationellt med samma föreläsningar i workshop-form och i syfte att vidareutbilda lärare, är ett spännande sätt att arbeta på för att nå ut bredare med forskningen. Förhoppningsvis kan det i förlängningen också leda till ökad samverkan runtomkring i landet för att utveckla levande relationer och ömsesidiga kunskapsutbyten mellan skolor, lärosäten, undervisning och forskning.
Förutom vid ýs universitet, arrangerades träffar med samma upplägg och innehåll vid Högskolan Dalarna, Högskolan i Gävle, Högskolan Väst, Göteborgs universitet, Malmö universitet, Stockholms universitet, och Uppsala universitet.
Uppskattad workshop
Den första workshoppen arrangerades med kort varsel, men trots det kom 13 deltagare, folkhögskollärare, grundskolelärare, och gymnasielärare, från Forshaga, Sunne, Kristinehamn, Arvika, Molkom och ý.
- Utifrån de kommentarer vi har fått så förstår vi att det finns ett stort intresse för fortbildning. Många religionskunskapslärare upplever att vissa ämnen har lättare att få fortbildning än andra och att religionskunskap är ett av de mindre prioriterade. Om det beror på mindre utbud eller annat vet jag däremot inte. Lärarna vi träffade efterfrågade också fler fördjupande kurser inom religionsvetenskap, så det ska vi titta vidare på
Om du är intresserad av att veta mer eller anmäla dig kontakta: Kristian Niemi, kristian.niemi@kau.se
eller Torkel Lindquist torkel.lindquist@kau.se . Workshoppen är kostnadsfri. Kommande datum under läsåret är 6 februari och 11 april.
Den 6 februari blir temat religionskritiska perspektiv, inom såväl som utom religioner och religiösa traditioner. Medverkande föreläsare då blir professor Mohammad Fazlhashemi, professor och kyrkosekreterare Cristina Grenholm, och universitetslektor Malin Löfstedt.