Nätverk bidrar till skola på vetenskaplig grund
2014-04-17Teori och praktik är som bekant olika saker. Skollagen säger att skolan ska vila pĂĄ vetenskaplig grund – men hur gĂĄr man tillväga praktiskt? Denna aktuella frĂĄga belystes när Regionalt utvecklingscentrum, RUC, bjöd in till konferens pĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s universitet.
Utmaningen består i att skolrelevant forskning ska nå verksamheten i kommunerna. Forskarutbildade lärare är en viktig resurs i det arbetet, och deltagarna på nätverksträffen var överens: nätverksarbete är en väg framåt. Forskarutbildade lärare i nätverk har möjlighet att ta med sig forskningsresultaten hem till sina skolor och sprida dem där.
- Det här är ett arbete som ingen klarar av pĂĄ egen hand. Vi mĂĄste samarbeta, säger Elisabeth Nyberg, förestĂĄndare för RUC. Skolorna och kommunerna behöver ocksĂĄ fĂĄ tillgĂĄng till ąű¶ł´«Ă˝s universitet, och dĂĄ är nätverkande ett bra sätt. RUC kan ses som en länk mellan forskningen och skolverksamheten.
Finns det vilja, finns det tid
Ett annat praktiskt problem som behöver lösas är tidsbristen. Lärare vittnar inte sällan om bristen på tid att lägga på reflektion och analys, något som är helt nödvändigt för att kunna införliva nya rön i arbetet.
Göran Isberg, skoldirektör i ąű¶ł´«Ă˝s kommun, och Carin HedengĂĄrd, gymnasiechef i Arvika kommun, menar att tiden finns, men att det handlar om att skolan mĂĄste göra prioriteringar.
- För att göra forskningsresultaten till något som kan spridas och användas av fler, krävs det att man får möjlighet att göra en del saker med lägre intensitet, säger Göran Isberg.
- För att vara lite elak kan man säga att om viljan finns, så finns det också tid, säger Carin Hedengård. Men det är också nödvändigt att man fokuserar på uppgiften på alla nivåer: politiker, rektorer, arbetslag. Då kan vi skapa tid för det. Det handlar ju egentligen om att göra det till en naturlig del av arbetet.
Beprövad erfarenhet i lärarutbildningen
Björn Ă…strand, dekan för lärarutbildningen pĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s universitet, poängterar att det inte bara handlar om att föra ut forskningsresultaten till skolorna.
- Skolorna behöver också vara med och bidra, och då handlar det om den beprövade erfarenheten, säger han. Vi fokuserar på de forskarutbildade lärarna, och de är viktiga, de är en länk mellan forskningen och skolan och kan bära rön och frågor fram och tillbaka. Men lärarutbildningarna behöver också förstelärarna. En systematisk medverkan av dessa dokumenterat skickliga lärare i valda delar av den campusförlagda delen av utbildningen ser jag som lika självklart som nödvändigt. Då kopplar vi aktuell, beprövad erfarenhet av läraryrket och undervisning i skolan till lärarutbildningen.
LĂĄt forskarna forska
Elisabet Nihlfors, dekan vid Uppsala universitet, påpekar att de ständiga skolreformerna har gjort det svårt att arbeta kontinuerligt med att skapa en skola på vetenskaplig grund.
- De senaste 20 åren har det varit den ena reformen efter den andra, säger hon. Den höga takten har dels gjort det svårt att hinna med att genomföra en reform innan nästa kommer, dels att få tid till något annat.
I höst kommer det nyinstiftade Skolforskningsinstitutet att inleda sin verksamhet. Den nya myndigheten ska ansvara för att sammanställa och sprida forskningsresultat som kan bidra till att skolorna blir bättre på att använda vetenskapligt underbyggda metoder. På förslag är att Skolforskningsinstitutet ska tilldelas forskningspengar, något som Elisabet Nihlfors är kritisk till.
- Vi har redan en myndighet som fördelar forskningspengar, nämligen Vetenskapsrådet. Det är universiteten som ska forska, säger hon.
Hon välkomnar ett institut som kan sammanställa och sprida forskningsresultat till väl samspelta kommuner som samarbetar – men hon tror också att det är en utveckling som tar tid.
- Det tar minst tio år. Men vi har redan börjat den utvecklingen!
RUC:s föreståndare, Elisabeth Nyberg, är nöjd med dagen.
- Man skulle kunna kalla det ett allvarligt samtal om möjligheter. Det är positivt att alla är medvetna om behovet av att samarbeta. Jag hoppas till exempel att vi kan starta forskningscirklar, där lärare och forskare kan dela sina kunskaper med varandra.
Fakta om RUC
Regionalt utvecklingscentrum, RUC, är ett nätverk mellan universitetet och kommunerna i regionen. Fokus ligger på samverkan kring lärarutbildning, skolutveckling och forskningsspridning.