Nu ska det bli fart på digital kompetent skolutveckling i Värmland
2021-10-21Digital kompetent skolutveckling stod i fokus när 200 rektorer och skolchefer slöt upp till den digitala WETT-dagen* i början av oktober. Inspirationsföreläsningar varvades med valbara pass där forskare, representanter från kommuner och externa aktörer delade kunskaper och erfarenheter.
Ett antal temaområden kopplade till digital kompetent skolutveckling låg bakom det digra program som fortbildningsdagen bjöd på. Dagen inleddes med inspirationsföreläsningar där deltagarna bland annat kunde lyssna till Amelie Wahlström, rektor på Rudsskolan i ý, som berättade om vägen till ett lyckat arbete med att leda digital skolutveckling. Amelie Wahlström fick 2018 Guldäpplejuryns särskilda pris för sitt arbete med digitaliseringens möjligheter. Men den digitala utvecklingen går snabbt och det som då gav ett Guldäpple är idag vardag för många. Och vad är då vardag om tre år?
Resten av dagen innehöll valbara pass med rubriker som exempelvis: ”Hur kan du göra alla dina medarbetare till digitaliseringshjältar i förskola och skola?”, ”Undervisningens digitalisering – forskande lärares erfarenheter” och ”Bland nättroll och desinformation – skolledarens roll i en digitaliserad skola”.
Delakultur och samverkan för fortsatt digital kompetent skolutveckling
Marie Wejrum, adjunkt och doktorand i pedagogiskt arbete vid ýs universitet höll i det sistnämnda passet tillsammans med Ann-Kristin Hamberg, lärare och licentiand pedagogiskt arbete vid ýs universitet. De talade bland annat om medie- och informationskunnighet, kritisk läsning och läsförståelse av digitala texter.
– Det är klokt och värdefullt att skapa arenor där forskning och praktik kan mötas för ömsesidigt utbyte. Den förändring som digitaliseringen inneburit både på ledningsnivå och i klassrummet är genomgripande, för att inte tala om för samhällsutvecklingen i stort. Som forskare vill jag förstås att både min och andras forskning sprids och kommer till nytta. En sådan här dag kan bidra till att vi tillsammans tar välgrundade beslut som gagnar eleverna och deras kunskapsutveckling, säger Marie Wejrum
WETT-dagen arrangerades i samverkan mellan Regionalt utvecklingscentrum (RUC) vid ýs universitet, IKT-nätverket i Värmland samt Atea och var öppen för RUC:s samverkanskommuner och IKT-nätverket i Värmland.
– Vi vet att det finns kompetens inom digitaliseringsområdet i vårt län. Vi ville ta tillvara på den genom att samlas för en gemensam fortbildningsdag där deltagarna även fick möjlighet att dela med sig av egna kunskaper. Vår förhoppning är att dagen ska bidra till att skapa en delakultur och möjliggöra samverkan, exempelvis på webbplatsen Pedagog Värmland, samt att det är starten på en långsiktig lärprocess som ska bidra till fortsatt digital kompetent skolutveckling, säger Monica Evermark, föreståndare för RUC.
Dagens föreläsningar och pass inspelade
*WETT står för Wermland Educational Technology Transformation. De flesta av dagens valbara pass spelades in och kommer att finnas att ta del av på Pedagog Värmlands webbplats.