Öronmärk din forskning
2014-11-25För en forskare är det viktigt att synas inom sitt ämnesområde samt särskilja sina forskningsresultat från mängden. Det finns ett enkelt och kostnadsfritt sätt att göra det digitalt genom att ge sitt namn och sin forskning ett id.
Ett Orcid är en permanent id-handling för forskare. Det går snabbt att registrera sig och är mer varaktigt än en e-postadress. Orcid stödjer många former av forskningsresultat, allt från artiklar till danspresentationer och det går själv att kontrollera vem som kan se dig som forskare och dina forskningsresultat. Några av världens största publikationer, finansiärer och forskningsinstitutioner har börjat använda sig av Orcid i stället för att fylla i alla sina uppgifter vid varje registreringstillfälle. Ett svensk exempel på finansiärer som använder Orcid är vetenskapsrådet som kräver numera Orcid för sitt ansöknings- och ärendehanteringssystem Prisma.
En forskare vid ¹û¶³´«Ã½s universitet som skaffat sig ett Orcid är Christophe Barbier, ämnesföreträdare för kemiteknik.
- Även om mitt namn inte är så vanligt inom mitt forskningsfält har jag märkt att en annan C. Barbier publicerar inom det medicinska fältet. Att söka på Orcid i stället gör livet enklare för dem som letar efter just mitt arbete. Jag ser också möjligheten att kunna registera mina manuskript lite snabbare utan att behöva logga in på massa olika ställen.
Öppenhet och transparens
Orcid styrs av en vald ideell styrelse och består av fjorton medlemmar i det globala vetenskapliga forskarsamhället. Styrelsen ansvarar för att fastställa allmänna riktlinjer, baserat på ett antal grundläggande principer, bland annat öppenhet och transparens. Utöver styrelsen har Orcid flera arbetsgrupper, som är öppna för forskarsamhället.
I ¹û¶³´«Ã½s universitets nya publiceringspolicy är rekommendationen att universitetets forskare bör ha ett Orcid. Ta gärna kontakt med Publiceringsstöd pÃ¥ biblioteket, publiceringsstod@kau.se, för mer information, instruktioner och hjälp att förse alla dina poster i Diva med ditt Orcid.