Succé för kursen ”Nyfiken på förskola och skola”
2021-04-15Olika teman som planering och genomförande av undervisning, bemötande och kommunikation, en förskola och skola för alla samt konflikthantering och grupprocesser har stått med i innehållet för den nya kursen ”Nyfiken på förskola och skola” som nu närmar sig sitt slut. Under 10 veckor har 18 aktiva och nyfikna studenter varvat teori med praktik. En så lyckad kombination att kursen återkommer våren 2022.
Varje tema har ett i taget varit i fokus och behandlats i föreläsningar och i studenternas diskussionstrådar. Efter varje temavecka med föreläsningar och litteratur har studenterna sedan gått ut på fältstudier, på förskolor eller skolor, där de har genomfört praktiska uppgifter.
- För mig som kursledare har det varit mycket intressant att få ta del av studenternas nyfikenhet, engagemang, tankar och lärande i deras diskussionstrådar, säger Karolina Kjellberg, adjunkt i pedagogiskt arbete. De studenter som har haft svårigheter med att finna en fältstudieplats på grund av rådande pandemi, har erbjudits alternativ fältstudie i form av att se på filmer kring ett visst tema och därefter analyserat dessa utifrån ett antal ställda frågor. De har sedan fått avsluta med ett seminarium där de fått träffa lokala lärarutbildare från praktiken. Dessutom har förskolläraren Tor Norsell och grundläraren Pernilla Kans medverkat i några av de filmer som studenterna fått titta på. Att vi lyckades lösa fältstudier i kursen med alternativa fältstudier har uppskattats av studenterna.
Nya kunskaper för både studenter och lärare
Kursen ”Nyfiken på förskola och skola” har skapats för att inspirera studenterna till att söka vidare till ordinarie förskollärare- eller lärarprogram. Sara Elofsson är en av de studenter som gått den. Och hon är väldigt nöjd och är intresserad av en fortsättning.
- Jag har arbetat som barnskötare i Arvika kommun sedan 2002. När jag fick se kursen tyckte jag den lät spännande och intressant för mig som kommit till ett vägskäl, där jag ville ta steget för att läsa vidare till förskollärare. Kursen gav mig ny kunskap och kändes bred, den berörde flera viktiga områden i förskolans/skolans värld. Kombinationen med fältstudierna gjorde att man kunde jämföra och diskutera teorin med verkligheten vilket var utvecklande för mig. Jag har bestämt mig för att försöka läsa vidare till förskollärare, genom VAL, vidareutbildning för obehöriga lärare.
Även Karolina Kjellberg tycker att det har varit ett spännande och utvecklande arbete där hon fått med sig nya kunskaper om att skapa kurser som är uppbyggda helt digitalt.
- Jag vill passa på att tacka alla kunniga kollegor – lärare, examinator, projektledare, studievägledare och lärarkansliet, som har varit med och bidragit till att kursen har gått att genomföra. Det är tack vare er som studenterna har fått med sig nya kunskaper och en nyfikenhet att få veta mer om förskolan och skolan!
Kursen ”Nyfiken pĂĄ förskola och skola” ingĂĄr i projektet ”Fler vägar in”, som leds av Hanna WirdegĂĄrd och är ett regeringsuppdrag som ąű¶ł´«Ă˝s universitet fĂĄtt tillsammans med sex andra lärosäten. Det är ett treĂĄrigt nationellt projekt som syftar till att hitta fler vägar in pĂĄ ordinarie lärarutbildningar, frĂĄn förskola upp till gymnasiet.
Kursen har ett nytt koncept i och med att den möjliggör fältstudier i en fristående kurs. Just nu utformas formulär för en djupare utvärdering (intervjuer) och manus för en kort marknadsföringsfilm av kursen. Mer information om kursen, bland annat med filmen, är planerad att vara klar till ansökningsperioden i höst. Kursen återkommer vt-22 och förhoppningen är att den ska bli så uppskattad att den kan ges kontinuerligt på vårterminerna även när projektet är slut.