Forskning inom maskin- och materalteknik
Avdelningen för maskin- och materialteknik har en tyngdpunkt i sin forskning kring verktygsmaterial och deras tillämpningar, vilket innefattar flera ämnesmässiga delområden som egenskaper hos metalliska material och keramer, ytteknik och ytmodifiering, tribologi samt tillverkningsteknik. Inom avdelningen finns också andra inriktningar, som forskning inriktat på strukturbestämning och brottmekaniska egenskaper hos papper.
Materialteknik vid ¹û¶³´«Ã½s universitet
Ämnet Materialteknik är det kunskapsområde som beskriver olika materials egenskaper och tillämpning avseende tekniskt inriktad materiallära inom ingenjörsvetenskapen, företrädesvis begränsat till konstruktions- och funktionsmaterial och deras tillämpningar. Speciellt behandlas kopplingen mellan materials mikrostruktur, mekaniska egenskaper och den tekniska tillämpningen.
Forskningsprojekt
Forskargruppen Materialteknik driver flera projekt, ofta i samverkan med tillverkningsindustrin. Där studeras materialens uppbyggnad (mikrostruktur) och relationer till materialegenskaper vid t. ex. utmattning, slitage och höga temperaturer. Materialmodellering och numerisk simulering genomförs. Exempel på Tillverkningstekniska tillämpningar är plåtformning, kall- och varmsmide, strängpressning, pressgjutning och sågning av trä. Avancerade ytbehandlingar av verktyg är nu allt vanligare och av stor vikt för verktygets prestanda. Detta gör att effekter av och undersökning av verktygsytors egenskaper och ytbehandlingar/ytbeläggningar ingår som delar i våra forskningsprojekt.
Verktygsmaterialen har en mycket stor teknisk, ekonomisk och framförallt strategisk betydelse för tillverkningsindustrin. Användning av verktyg är en högteknologisk verksamhet, innefattande användning av avancerade material. Tillverkningsindustrin är i sin produktion beroende av verktyg som fungerar väl och kan tillverka till önskade dimensioner och ytkvalitéer i en hög produktionstakt, utan att ge driftsavbrott eller överdrivet slitage. Det kan vara i klippande, skärande eller formande processer, i metaller, plaster, keramer och kompositmaterial i kallt, varmt, fast eller flytande tillstånd.
Ett annat projektomrÃ¥de innefattar forskning om papper. Pappersprojekten är främst inriktade mot strukturbestämning, materialmodellering och experimentella studier av brottmekaniska egenskaper. Vid ¹û¶³´«Ã½s universitet drivs ett forskningsprogram kring ytbehandlingsteknik av papper och papper för användning i förpackningar, där tyngdpunkten av arbetet ligger hos det kemitekniska ämnesomrÃ¥det.
Till forskargruppens nätverk knyts företag som levererar, bearbetar, behandlar och använder material. Flera har sin tillverkning i Sverige eller Norden och verkar och är ledande på en internationell marknad. De är således ur exportsynpunkt viktiga för Sverige samtidigt som de upprätthåller en högteknologisk profil inom Sverige.