Om musikproduktionsprogrammet (180 hp)
Musikhögskolan Ingesund i Arvika, ger dig goda möjligheter att utvecklas till en konkurrenskraftig musikproducent och låtskrivare. Kvalitet, kreativitet och skapande i en konstnärligt rik miljö!
Musikproduktionsprogrammet riktar sig till dig som vill få en bred och gedigen grund för att efter avslutad utbildning kunna verka som musikproducent och låtskrivare i dagens musikindustri. Det tidigare tvååriga programmet är från höstterminen 2022 utökat till ett treårigt kandidatprogram i musikproduktion.
Musikhögskolan Ingesunds välutrustade studiokomplex och andra musikproduktionslokaler står till förfogande dygnet runt för dig som programstudent och här har du möjlighet att genomföra i stort sett alla typer av projekt. Allt från enklare musikproduktioner till komplexa inspelningar med musikhögskolans större orkestrar.
Utbildningen är tydligt förankrad i dagens musikbransch. Du får skriva musik och skapa musikproduktioner i olika genrer och sammanhang, möjlighet att utveckla ditt eget skapande samt driva och genomföra olika projekt från konstnärliga idéer till lansering. Under utbildningen träffar du yrkesverksamma lärare och gästföreläsare med bred teknisk och musikalisk kompetens inom modern musikproduktion. Tack vare olika utbildningar och inriktningar vid Musikhögskolan Ingesund, finns många möjligheter till samarbeten med individuella musiker eller ensembler inom flera genrer.
Ditt konstnärliga uttryck inom låtskrivande och musikproduktion är centralt i utbildningen, du får en stadig grund inom nutida populärmusik, breddning inom närliggande genrer och möjlighet till individuell fördjupning. Parallellt får du kurser i musikteori, lansering och branschkunskap. Allt för att du skall vara så förberedd som möjligt för en karriär inom musikbranschen.
PROGRAMMETS KONSTNÄRLIGA PROFILÌýÌýÌýÌýÌýÌýÌýÌýÌýÌýÌýÌýÌýÌýÌýÌýÌýÌý
Programmets profil är utformad utifrÃ¥n de tre lokala kunskapsformer som ska genomsyra ¹û¶³´«Ã½s universitets konstnärliga utbildningar inom huvudomrÃ¥det musik:
- Hög hantverksskicklighet och konstnärlig uttrycksförmåga
- Samspel och samverkan inom och mellan olika konstnärliga kontexter
- Kreativitet, innovation och entreprenörskap
PROGRAMMETS OMFATTNING OCH INNEHÃ…LL
Av programmets 180 hp är 120 hp kurser inom musikproduktion och låtskrivande med olika inriktning men alla med konstnärligt fokus, samt ett självständigt arbete om 15 hp. Parallellt innehåller programmet kurser i musikteori och gehörslära om 22,5 hp samt kurser i musikbransch och entreprenörskap om 37,5 hp.
Genom de konstnärliga kurserna utvecklar du ditt lärande i och om musikproduktion och låtskrivande med utgångspunkt i stilar som ryms inom begreppet populärmusik. Stor vikt läggs vid det kreativa skapandet och arbetet från musikalisk idé till färdig musikproduktion. Kurserna omfattar metoder för att skriva och producera musik inom populärmusik, dansmusik, filmmusik och andra genrer, arrangeringstekniker, inspelnings- och ljudteknik, redigering och mixning i musikprogram, konstnärligt användande av teknik, musikaliskt analysarbete och genrekännedom olika uppdragsbaserade moment samt möjlighet att jobba med sitt eget musikaliska uttryck.
Kurserna inom musikteori och gehörslära är kopplade till kurserna i låtskrivande och ger dig välbehövliga färdigheter och kunskaper för att höja din konstnärliga förmåga och förståelse. Kurserna inom entreprenörskap och musikbransch syftar till att du självständigt ska kunna verka som musikproducent och låtskrivare i olika sammanhang. Kurserna omfattar musikbranschens aktörer, ekonomiska flöden, lansering av musikprojekt, affärs- och marknadsföringsplanering samt kommunikation med olika aktörer inom musikbranschen.
Undervisning i programmet sker främst genom workshops, föreläsningar, seminarier, konstnärligt skapande, uppdragsbaserade musikproduktioner samt textstudier. Teoretiska och praktiska moment varvas genom hela utbildningen.
KONSTNÄRLIG KANDIDATEXAMEN
Musikproduktionsprogrammet omfattar 180 högskolepoäng och efter avslutad utbildning får du en konstnärlig kandidatexamen i huvudområdet musik.
Möjligheten finns för dig som vill att i år två byta ut en kurs mot ett mindre självständigt arbete för att istället kunna ansöka om en högskoleexamen.
FÄRDIGHETSPROV OCH ANDRA BEHÖRIGHETSKRAV
Utbildningen kräver att du har uppfyllt kraven för grundläggande behörighet. Utöver det krävs ett godkänt färdighetsprov vilket består av 2 delprov.