100 år av socionomutbildning
2021-11-16I år har Sverige haft en yrkesutbildning inom social omsorg i 100 år – något som uppmärksammades på en temadag anordnad av Centralförbundet för Socialt Arbete, CSA. Programledaren för socionomprogrammet vid ýs universitet, Jenny Höglund, var på plats i Stockholm för att fira 100 år av utbildning inom området.
- En väldigt intressant dag och jag slogs av hur utbildningen har formats och påverkats av kvinnor genom historien. Samhället har förändrats på hundra år naturligtvis, men grunden är ändå densamma – att stödja människor som har behov och riskerar att hamna utanför samhället. Det handlar om att bidra till att frigöra mänskliga resurser i samhället och ge stöd åt individen att finna en bra väg genom livet, säger Jenny Höglund.
Kvinnors engagemang formade utbildningen
I början av 1900-talet bildades Centralförbundet för socialt arbete, CSA. Det blev starten på arbetet med utbildning och upplysning om samhällets utsatta i en tid då fattigdom och svårigheter ansågs bero på individens misskötsamhet och lathet. Det var framför allt kvinnornas engagemang som formade den tidiga socionomutbildningen. Många hade varit på studieresor till engelskspråkiga länder och där fått inspiration och ny kunskap. En omfattande svensk undersökning om samhällets fattiga genomfördes och i rapporten slog man fast att fattigdom går att förebygga. I början av 1920-talet bildades socialinstitutet i Stockholm, som blev landets första högskolemässiga utbildning. I slutet av andra världskriget ökade intresset för att starta utbildningar även på andra orter och Göteborg och Lund var först ut. I början av 1960-talet fortsatte bland andra Umeå och Örebro. I samband med 1977 års förändringar inom högskolesektorn, startades fler utbildningar inom social omsorg.
Socionomprogram vid ýs universitet är numera en akademisk yrkesutbildning och startade våren 2007 efter klartecken från dåvarande Högskoleverket.
- Det var ett intensivt arbete när det nya, bredare socionomprogrammet enligt Högskoleverkets krav skulle skapas. För de studenter som läst de tidigare utbildningarna skapade vi en distanskurs på ett halvår, så att de kunde uppgradera sin utbildning till en socionomexamen, berättar tidigare programledaren och numera pensionären Åse-Britt Falch, som tillsammans med bland andra Britt Ovlien Säll, Lars Bergström och Berith Nyqvist-Cech skrev om utbildningsplaner, kursplaner, styrdokument och planerade det nya programmet.
Dagens utbildning
Idag är socionomprogrammet en av de mest sökta utbildningarna vid ýs universitet, genomströmningen är tillfredsställande och chanserna att få jobb efter examen är goda. Utbildningen omfattar tre och ett halvt år och erbjuder omkring 60 nybörjarplatser varje höst och vår. Programmet ingick i årets kvalitetsutvärdering inom Treklöversamarbetet och fick flera goda omdömen. Bland annat nämns den genomlysning ur ett genus- och jämställdhetsperspektiv som har gjorts av extern granskare, som tittade på bland annat utbildningsplanen, kursplaner och hämtade in studenternas erfarenheter och syn på genus-och jämställdhet. Ett viktigt arbete på en utbildning med 80 procent kvinnor och 20 procent män.
Framöver väntas också en ny socialtjänstlag komma på plats, något som Jenny Höglund ser som både en utmaning och möjlighet:
- Det kan innebära en hel del förändringar för utbildningen förstås, men i grunden tror jag det kan bli positivt. Det känns som att de senaste årens byråkratisering kan gå mot en förenkling till förmån för mer fokus på förebyggande arbete med ett socialt förändringsarbete för individ, grupp och samhälle.
- Läs mer om socionomprogrammet på kau.se
-
Källa: Bengt Starrin, ”Starrin sonderar” i Värmlands folkblad 30 oktober 2021.