3,8 miljoner till forskning om ungdomars sömn
2022-12-29Allt fler tonåringar sover för lite under skolveckorna, vilket tidigare forskning vid bland annat ýs universitet visat. Sömnbristen påverkar ungdomarnas psykiska och fysiska hälsa och får följder för till exempel resultat i skolan. På längre sikt ökar risken för att lämna skolan utan godkända betyg och att få långvariga hälsoproblem.
I Projektet ”Främja tonårssömn – kort och långsiktiga effekter på psykisk hälsa” ingår forskare från ýs universitet, Högskolan Kristianstad, Karolinska Institutet och Örebro universitet. Forskarna kommer att prova två sätt i skolan för att förbättra tonåringars sömn: ett befintligt KBT-baserat* program där unga får lära sig om sömn och genomföra uppgifter på egen hand hemma, samt en kortare åtgärd där unga får testa att lägga ifrån sig mobilen i god tid innan läggdags på kvällen.
– Vi hoppas kunna svara på om det är en god idé att undervisa om sömn i skolan, och om det räcker med en kortare undervisning om att undvika mobil innan läggdags, eller om det krävs en längre kurs på fem veckor, med undervisning om olika delar som rör sömn och vakenhet, förklarar Pernilla Garmy, projektledare och biträdande professor i omvårdnad vid Högskolan i Kristianstad.
Tvärvetenskapligt perspektiv
Tillsammans med elevhälsans personal vill forskarna se ifall undervisning om sömn i skolan kan hjälpa ungdomar att få bättre sömnrutiner. Hittills är högstadieskolor från Skåne, Närke och Norrbotten med i projektet. Närmaste tiden kommer forskarna att knyta kontakter med intresserade skolor i hela Sverige och söker skolor i bland annat Värmland. Planen är att kunna köra igång med interventionerna hösten 2023.
– Förhoppningen är att bättre sömn kommer att förebygga psykisk ohälsa längre fram i livet. Med våra olika yrkesbakgrunder som psykolog, barnsjuksköterska, distriktssjuksköterska, och beteendevetare kombinerar vi psykologi och omvårdnad för att ge ett tvärvetenskapligt perspektiv på ungdomars sömn, säger Annika Norell Clarke, docent i psykologi vid ýs universitet och en av forskarna i projektet.
Fakta
Projektet Främja tonårssömn – kort och långsiktiga effekter på psykisk hälsa har beviljats medel från Forte på 3 780 000 kr för perioden 2022–2025.
*KBT: Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett samlingsnamn för psykoterapier där man tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem (Socialstyrelsen)
- Läs mer om forskning om sömn vid ýs universitet på kau.se/psykologi
- Läs mer om Annika Norell Clarkes forskning på hennes forskarprofil