Adjungerad professor i psykologi stärker forskning och utbildning
2021-03-30I februari i år tillträdde Lars Helldin en ny roll som adjungerad professor i psykologi. Utöver det är han chefsöverläkare inom NU-sjukvårdens vuxenpsykiatri och kommer därför bidra med viktig klinisk erfarenhet samtidigt som han har en gedigen akademisk bakgrund.
– Nu får jag en möjlighet att påverka och utveckla verksamheten med hjälp av mina erfarenheter, något som jag ser väldigt positivt på.
Lars Helldin disputerade 2009 i psykologi vid ýs universitet och blev 2016 docent i medicinsk psykologi vid samma lärosäte. Och nu har han alltså blivit adjungerad professor i psykologi. Lars Helldin är även forskningsledare med medicinskt ansvar och är handledare för de olika studierna inom CLIPS-projektet (Clinical Long-term Investigation of Psychosis in Sweden). Forskningen sker inom NU-sjukvården (Västra Götaland) i samverkan med psykologämnet vid ýs universitet. Forskningen handlar bland annat om att tidigt i sjukdomsförloppet definiera behandlingsmål utifrån individens unika förutsättningar vid diagnostiserad schizofreni. De resultat som har arbetats fram har i stor omfattning arbetats in i vuxenpsykiatrins process för psykosbehandling i NU-sjukvården.
Vad ser du mest fram emot i din nya roll som adjungerad professor i psykologi?
– Mitt fokus kommer att förskjutas lite, från att vara väldigt inriktat på undervisning, forskning och mötet med studenter till att bli mer av en roll där jag är med och kan påverka och utveckla verksamheten. Det blir mer av ett helhetsgrepp där jag har möjlighet att ta in mina erfarenheter och där jag får möjlighet att jobba på ett bredare sätt. Jag ser det som något väldigt positivt. Inte minst eftersom vi inte är så många som både haft en omfattande klinisk gärning, men samtidigt även förkovrat oss akademiskt. Det är svårt att få tid till båda delarna, men med ett ben i varje område hoppas jag kunna tillföra kunskap och insikter som är värdefulla.
Hur ser du på utvecklingsmöjligheterna inom ämnet psykologi vid ýs universitet?
– Sjukvården är en stor mottagare av de studenter som utbildas, så jag hoppas att vi kan förbereda dem väl. Både genom undervisning, men också genom sättet vi lägger upp utbildningen. Det ska vara en utbildning som matchar de krav som finns i verksamheten parallellt med att de nya psykologerna för med sig ny kunskap ut till den.
– Jag har samarbetet med ýs universitet under en längre tid, sedan 2001, och jag tycker redan att vi ligger i framkant. Inte minst för att mycket forskning bedrivs skråöverbryggande med läkare, psykologer och arbetsterapeuter som disputerat och förkovrat sig inom samma område. Det blir en mer realistisk och närmare verkligheten än om man hade jobbat i ”stuprör”. Det är sätt att arbeta som lärt mig uppskatta genom mitt forskningssamarbete i USA och en bra grund för ett lärosäte, men också för att utveckla forskningen.
För ýs universitet är det viktigt att samverka med olika aktörer i omvärlden – hur ser du på det och varför är relationen till regionerna viktig att utveckla?
– Ett bra samarbete med regionerna inspirerar och vitaliserar universitetet samtidigt som forskningen på universiteten med förankring i regionerna utvecklar den kliniska verksamheten till nytta för alla invånare. Är det något som efterfrågas så är det verksamhetsnära forskning och det är något som jag tycker att ýs universitet är bra på. Samtidigt vet jag att det finns ännu mer att göra och att vi har stora möjligheter att utveckla både den medicinska psykologin specifikt och psykologin i stort.
Från ämnet psykologi ser man att den adjungerade professorns roll är att, utifrån sin expertis, aktivt arbeta med aktuell klinisk forskning grundad i psykologi, integrerat med kliniska erfarenheter utifrån ett psykiatriskt perspektiv.
– Vi är glada över att hälsa Lars Helldin välkomna till oss. Han blir en viktig resurs och kommer med sin expertis medverka aktivt i forskarutbildningen genom att särskilt bevaka frågor med koppling till klinisk och medicinsk psykologi. I uppdraget ingår att i samverkan söka forskningsmedel, leda forskningsprojekt och handleda doktorander, arbeta med kontaktskapande med centrala forskare inom fältet samt bidra till den kliniknära undervisningen på psykologprogrammet, säger Lars E Olsson, ämnesföreträdare för psykologi.