Agilt arbetssätt - effektivare att hantera osäkerhet och förändringar
2021-05-18Handelshögskolan vid ¹û¶³´«Ã½s universitet har gott renommé i att utbilda och forska inom agilt projektarbete. John Johansson, universitetsadjunkt i projektledning vid Handelshögskolan, utbildade personal vid Uddeholm i agilt arbetssätt och nu visar sig resultatet.
- Vi vill vara så LEAN vi kan och lägga våra resurser på rätt saker, säger Anna Hedberg projektledare på Uddeholm. Det går inte att uppfinna nya material på beställning och samtidigt med säkerhet hålla en tidplan. Man får finna sig i att ibland går det bra - men i många fall så behövs ändringar eller så visar sig något vara omöjligt.
Uddeholm har separerat grundläggande materialutveckling från produktutveckling för att kunna vara mer säkra på att lyckas i sitt utvecklingsarbete. När ett produktprojekt väl startas, då måste arbetet vara med rimlig säkerhet planerbart med tanke på alla aktiviteter som ska koordineras samt att kunna lansera de produkter marknaden och kunderna har nytta av i tid.
- I materialutvecklingen, som är steget före själva produktutvecklingen, vill vi arbeta på ett så strukturerat agilt sätt som möjligt för att effektivare ta oss framåt i den osäkerhet som faktiskt finns där. Utbildningen i agilt arbetssätt vid Handelshögskolan har hjälpt oss mycket.
- Tack vare det agila arbetssättet och att dela upp arbetet med materialutvecklingen i så kallade sprintar med bestämda resultat att uppnå så har det blivit tydligare att se vad det är vi ska uppnå i ett visst skede. Då blir vi mycket snabbare på att se om det kommer att lyckas eller om vi behöver ändra något under vägen. Ett alternativ kan också bli att vi helt enkelt lägger ner ett projekt och flyttar över resurserna till ngt annat som också behövs och ser ut att kunna lyckas bättre.
Uddeholm är nu mycket snabbare på att ta beslut om var och hur företagets forsknings och utvecklingsresurser bäst ska användas.
- Det här är viktigt för oss. Det är inte vem som helst som kan arbeta med materialutveckling – man behöver utbildning, erfarenhet, resurser och utrustning – och det är relativt dyrt och krävande. Det medför att vi vill hushålla på bästa sätt med de resurser som vi har tillgängliga.
Uddeholm har halverat antalet parallella materialutvecklingsprojekt tack vare utbildningen vid Handelshögskolan. Men, de som blir kvar har större möjligheter att gå vidare till att bli produktprojekt. Det har medfört att företaget framöver kommer att kunna starta och driva fler produktutvecklingsprojekt än tidigare då resurserna för utvecklingsarbetet används effektivare.
John Johansson vid Handelshögskolan förklarar hur upplägget med utbildningen har gått till:
- Utbildningen som Uddeholm genomfört har varit helt anpassad för dem. Vi har arbetat med en blandning av filmer, litteratur och föreläsningar. När grunden var lagd så tog vi fram ett arbetssätt som passade deras specifika materialutvecklingsprojekt. Eftersom projektgruppen träffas regelbundet för korta avstämningar så blir det enkelt för chefer och andra intressenter att vara med och lyssna. På så sätt kan de följa de viktiga projekten från första parkett.