AI-teknik ska få besökare att stanna längre i Värmland
2024-04-02I projektet PERUPP ska AI matas med turismaktörserbjudanden för att öka upplevelsen av Värmland.
– Vi vill ta rygg på AI-tekniken, säger Siri Jagstedt, projektledare för ett av arbetspaketen.
Den moderna människan strävar efter mer personliga och skräddarsydda upplevelser snarare än one-size-fits-all. Detta gäller inte minst besöksnäringen med en utveckling från ”all inclusive” till ”yours exclusive” där helhetsupplevelsen är beroende av såväl de olika tjänster som erbjuds på en destination, som de specifika intressent och behov gästen har.
– Modern digital teknik gör det idag möjligt att faktiskt realisera detta i praktiken utan att kräva för mycket arbetskraft, förklarar Siri Jagstedt, lektor i företagsekonomi vid Centrum för tjänsteforskning (CTF).
Forskningsprojektet PERUPP (PERsonliga UPPlevelser) kommer att utveckla en AI-baserad tjänst i vilka flera lokala aktörers erbjudanden kopplas samman utefter en besökares individuella preferenser. Projektet genomförs med fokus på kulturella upplevelser - litteratur, konst och hantverk, samt ingenjörskap och teknik i Värmland.
– Vi kommer att arbeta i generella generativa AI-modeller, exempelvis ChatGPT, och samla in data som ligger öppet på webben, förklarar Siri Jagstedt. För att förbättra kvaliteten kommer vi även att använda ”exklusiv” data från de olika aktörerna att i PERUPPen. I slutändan skall användaren få en personligt anpassad och tillförlitlig resplan.
Hur kommer projektet PERUPP att stärka den värmländska besöksnäringen?
– En utmaning är att få besökare att upptäcka mer av Värmland, men också att stanna längre, säger Siri Jagstedt. Så vårt huvudmål är att få gästerna att upptäcka de smultronställen som finns och välja att stanna några nätter till. Sedan vill vi visa styrkan i att man som aktör kopplar samman sig. Det gynnar alla.
Vilka förväntningar har du på projektet?
– Vi ser fram emot att få upp en metod hur man kan jobba med AI i besöksnäringen. Vi vill visa hur man med AI-teknologi kan koppla ihop aktörer inom turismnäringen. Men vi vill också mäta hur upplevelsen, förhoppningsvis, förbättras när besökarna använder PERUPP.
Kan det behövas en mänsklig handpåläggning i slutändan?
– Det är en del vi tittar på i PERUPP, säger Siri Jagstedt. Hur upplevs det här med att man inte får den mänskliga touchen? Det är ju en extrem utveckling inom AI så det är svårt att se var vi befinner oss om tre år. Men vi vill vara med i framkanten på det som händer, vilket möjliggörs med den tänkta set-upen.
Forskningsprojektet PERUPP finansieras av europeiska regionala utvecklingsfonden inom ramen för projektet Visitors eXperience Lab Värmland och är en del av Akademin för smart specialisering, som är ett strategiskt partnerskap mellan ýs Universitet och Region Värmland och pågår i tre år. Projektet genomförs i samarbete med ämnet datavetenskap på ýs universitet.