Alla ska ha en källsorteringsstation i närheten
2001-03-16Snart kan universitetets källsortering vara igång. Sedan i höstas arbetar Paula Björkman och Lena Andersson på Driftservice med att utforma källsorteringssystemet och de är nu på god väg.
Universitetets nya återvinningscentral beräknas stå klar under sommaren. Efter det ska källsortering införas stegvis och beräknas vara i bruk på hela universitetet år 2002.
– Bland annat tar vi fram en källsorteringsmöbel för ändamålet, berättar Lena Andersson. Efter att ha samlat mycket information från personal, andra universitet avfallsföretag och många andra är vi nu framme vid prototyptillverkning av möbler.
Samtidigt arbetar de med ett förfrågningsunderlag för upphandling av avfallstjänsten.
– Hur källsorteringen kan se ut i labsalar är en annan aktuell fråga, berättar Paula Björkman.
Deras strävan är att utforma källsorteringssystemet så flexibelt och tillgängligt som möjligt.
– Det ska vara enkelt att källsortera! säger Lena Andersson. Systemet i korridorer och allmänna utrymmen kommer att bestå av moduler för att det lätt ska kunna anpassas efter olika behov. Detta är också ett resultat av de trånga lokaler som många institutioner befinner sig i. Vid behov ska man kunna dela upp möbeln.
All personal och studenter ska ha en källsorteringsmöbel inom ett rimligt avstånd, allra helst där man passerar under dagen. Möblerna kommer att utplaceras i samarbete med respektive institution. På varje kontorsrum ska det finnas en liten rumsenhet som får plats under skrivbordet, med utrymme för papper, brännbart och övrigt.
Varför källsortering?
Beslutet att införa källsortering grundar sig på universitetets miljöpolicy som antogs i augusti 2000 av universitetsstyrelsen. I ”Mål och handlingsplan för ýs universitets miljöarbete 2001” fastslås att universitetet ska verka för att minimera skadlig miljöpåverkan i sin egen verksamhet och att ett led i detta ska vara införandet av källsortering av avfall. Det finns en stark strävan att betona universitetets viktiga roll som föregångare inom miljöområdet. Källsorteringen kan även komma till användning i pedagogiskt syfte.
Vill du veta mer om källsorteringen vid universitetet så når du Lena Andersson och Paula Björkman på ankn 2154.
Du som läser denna artikel på intranätet kan läsa vidare i en tidigare artikel ä.