Anna Fyrberg Yngfalk är ny docent i företagsekonomi
2020-10-28Anna Fyrberg Yngfalk har befordrats till docent i företagsekonomi vid ýs universitet. Hennes aktuella forskning är inspirerad av #MeToo och handlar om makt och genus i mötet mellan kunder och anställda i servicesektorn.
- Forskningen handlar om ”gränslösa kunder” inom servicesektorn, kunder som är besvärliga och som går över gränsen för vad som är etiskt rimligt utifrån normer för jämställdhet. Forskningen belyser hur trakasserier ”möjliggörs” via normer om att tillfredsställa kundens behov – ”kunden har alltid rätt”, säger Anna Fyrberg Yngfalk. Vi undersöker hur marknadsföringsideal särskilt om kundorientering samverkar med bredare makt- och könsstrukturer i samhället och vilka konsekvenser det har för anställda utifrån ett arbetsmiljöperspektiv.
- Att arbeta för kunden är extra påtagligt inom servicebranschen som av tradition är kundorienterad. Det är också en kvinnodominerad bransch där korttidsanställningar är vanligt och där anställda tenderar att upprätthålla kundens suveräna position oavsett vad för att därmed behålla sitt jobb - även om det leder till att gränser överträds med exempelvis kränkningar och fysiska kontakter.
Hon tycker det är viktigt att uppmärksamma hur dessa kundorienterade ideal kan skapa skeva maktförhållanden mellan kund och anställd samt hur marknadsföringsteori och praktik kan leda oss fel, få för stort utrymme och därigenom bidra till minskad jämställdhet och rättvisa på arbetet. Hon hoppas att forskningen kan leda till mer hållbara arbetsmiljöer och att organisationer arbetar för att skapa en bättre balans mellan kund och anställd.
Forskningen görs inom projektet ”Kunder med ”förmåner” - #MeToo, makt och genus i kundinteraktivt tjänstearbete” tillsammans med Markus Fellesson vid CTF. Forskarna försöker också följa upp hur gränslöst kundagerande påverkas av en allt mer ansträngd situation inom handeln på grund av corona.
Maktrelationer i dagens servicesektor
Anna Fyrberg Yngfalks forskningsintressen handlar om att problematisera på vilket sätt marknadsföring som kunskapsområde påverkar organisationer i relationen med kunden. Flera av hennes tidigare studier berör främst ideella kontexter och undersöker spänningar mellan marknadskrafter och ideell verksamhet. Hon har publicerat texter om hur ideella organisationer balanserar kommersiella krav och samtidigt förhåller sig till sitt ideella uppdrag.
Hon har också publicerade studier om konsumtion och hälsonormer och hur konsumenter i allt högre grad mäter sina prestationer i hälsosyften men som därmed riskerar att endast tjäna kommersiella intressen.
Anna Fyrberg Yngfalk började vid ýs universitet år 2015. Innan dess var hon verksam vid Stockholms universitet där hon också disputerade år 2011. Hennes doktorsavhandling analyserar interaktioner för värdeskapande på marknader och hur aktörers olika intressen skapar motsättningar och motstånd som ibland är helt fundamentala för att värde ska genereras.
Utöver forskning undervisar och handleder Anna Fyrberg Yngfalk inom marknadsföring, service management och konsumentkultur vid Handelshögskolan. Hon är numera också affilierad forskare vid Centrum för genusforskning.