Antologi om hedersrelaterat våld och förtryck
2021-01-21Under 2020 var Marie Karlsson-Tuula, professor i civilrätt på Handelshögskolan vid ýs universitet, goodwill-ambassadör för Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF). Nu släpps antologin ”Vad har högre utbildning med hedersrelaterat våld och förtryck att göra?”.
Syftet med antologin är bland annat att uppmärksamma och bidra med kunskapsstöd om det nya examensmålet i högskoleförordningen gällande mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Antologin utgår från de drabbades perspektiv.
Marie Karlsson-Tuula, hur har året som goodwill-ambassadör varit?
- Det har varit ett intressant och mycket givande år. Jag har deltagit i intervjuer och i GAPF:s seminarier och planerat en nationell konferens på ýs universitet. Den skulle ha genomförts i december men är nu framflyttad på obestämd tid. Det har också varit ett intensivt arbete med att få boken klar på mindre än ett år. För oss var det självklart att den skulle komma ut till Fadimes minne då Fadimegalan hålls.
Berätta om arbetet med antologin
- Det har för mig varit mycket lärorikt och intressant att arbeta tvärvenskapligt och lära känna andra ämnen än mitt eget på ýs universitet, ämnen som jag troligtvis inte hade kommit i någon större kontakt med annars. Det är faktiskt så att vi inte har träffats i verkliga livet någon gång. Allt arbete har skötts digitalt och det ska bli trevligt den dagen vi får träffas.
Vilka vänder sig boken till?
- Den vänder sig till studenter i högre utbildning, men också till yrkesverksamma som möter utsatta för hedersrelaterad brottslighet och förtryck. Boken är även lämplig för beslutsfattare, forskare och de som ansvarar för att utarbeta riktlinjer och handlingsplaner på området för mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck.
Hur har ni gått tillväga för att samla in material?
- På grund av situationen så har insamlingen av material skett digitalt.
Redaktör för antologin är Marie Karlsson-Tuula, professor i civilrätt. Övriga författare är Helén Olsson, universitetslektor i socialt arbete, Carolina Jernbro, universitetslektor i folkhälsovetenskap och Nina Thelander, universitetslektor i pedagogiskt arbete och prodekan för lärarutbildningen, samtliga verksamma vid ýs universitet, samt universitetslektor Annika Norée, docent i straffrätt vid Stockholms universitet.