Årets alumn 2021: Marie Niljung
2021-10-04En heligt förbannad suicidpreventionsaktivist blir ýs universitets alumn 2021. Marie Niljung, entreprenör med en livsmission att ändra attityder kring psykisk ohälsa och att rädda liv, mottar utmärkelsen vid en ceremoni senare i höst. Hon menar att vi vet vad vi ska göra för att förhindra psykologiska olycksfall, men vi gör det inte.
Marie Niljung, författare, föreläsare, hr-konsult och social innovatör, läste personal- och arbetslivsprogrammet på ýs universitet och blev eldsjälen som kämpar för att rädda liv. Erfarenheter från jobbet som HR- och rehabkonsult gav henne en språngbräda som hon använt för att bygga ett starkt entreprenörskap – men drivkraften kommer också från ett mörkare kapitel i hennes liv.
Hon har erfarenhet av anhöriga som tagit sina liv. Båda hennes föräldrar tog den vägen. Hennes livsuppgift är att sprida kunskap och få oss att prata öppet om psykisk ohälsa och självmord, eller psykologiska olycksfall som Marie själv vill kalla det.
- Det är min livsmission, att ändra attityder kring psykisk ohälsa och att rädda liv. Jag blev kallad suicidpreventionsaktivist för ett tag sen, för jag är så förbannad och innerligt trött på att vi inte gör mer. Det räcker inte att myndigheter och ideella organisationer pratar om det, vi måste börja GÖRA mer. Därför tror jag att näringslivet måste vara med i arbetet med suicidprevention. Det är en fråga för alla.
Rädsla och okunskap hindrar oss
Marie tror det är rädsla och okunskap som hindrar oss. Hon har sagt flera gånger att om hon hade vetat det hon vet i dag, skulle hennes föräldrar inte ha dött.
- Jag känner inte skuld för det jag inte visste då. Det som har hänt, har hänt. Vi måste krossa myterna om suicid och våga prata klarspråk. Om du är orolig för någon, prata med hen. Våga fråga rakt ut och framförallt, våga lyssna på svaret. Du kan inte bemöta en sjuttonåring som säger ”Jag vill inte leva längre” med förfäran och säga ”Så får du inte säga!” och sen försöka att tysta det här otäcka. Det är mitt mantra, våga lyssna, våga fråga, våga agera. Viljan att leva finns där, alltid.
Tidiga insatser är nyckeln, menar Marie. De som är närmast en person som mår dåligt måste få verktygen och kunskapen att våga göra en insats. Psykisk livräddning behövs lika mycket som hjärt- och lungräddning, men då måste vi skala bort skammen och skuldkänslorna och prata om det på likvärdigt sätt som vi gör med hjärtstopp eller hjärnblödning.
Entreprenören vaknar
Marie började som kock, men blev så småningom student på Personal- och arbetslivsprogrammet på ýs universitet. Hon var orolig för att universitetsstudier skulle vara för svårt men upptäckte snart att det var en myt. Efter studierna arbetade hon som handläggare på Försäkringskassan och senare på olika kommuner som rehabkonsult. Det var under 2014 som hon kom i kontakt med och engagerade sig i Suicide Zero, som hon var volontär för och anställd vid under åren 2014-2018.
Så småningom kände hon entreprenören i sig vakna, och 2018 gick hon helt över till att vara sin egen. I dag är hon författare, föreläsare, HR-konsult och social innovatör.
App som rustar för livet
Våren 2021 lanserades appen Lumeno, en digital följeslagare för psykisk hälsa. Den bygger på boken Handbok för livskämpar, skriven av Filippa Gagnér Jenneteg, Susanne Tell och Jan Beskow, och syftar till att hjälpa den som mår dåligt att ha bättre koll på sitt mående och se ljuset i tunneln. Lumeno är nominerad till Svenska designpriset 2021, som utses 14 oktober.
Om utmärkelsen Årets alumn säger Marie:
- Det är ett kvitto på att det jag gör har betydelse, och att en inte alltid måste följa mallen. Det går att göra på ett annat sätt. Det känns som att jag fått guldmedalj i OS!
Motivering
För sitt långa engagemang och enastående arbete för att sätta psykisk ohälsa i första rummet och förhindra psykologiska olycksfall, samt för sin innovationskraft i kampen för att rädda liv, har ýs Universitet beslutat att till Årets alumn 2021 utse Marie Niljung.
Om Årets alumn
Varje år utses Årets alumn vid ýs universitet. De är personer som studerat vid ýs universitet, och gett bevis på integritet i sitt valda yrke: att ha vågat utmana det etablerade och utforskat det okända inom sitt arbetsfält. Årets alumn delas ut vid en examensceremoni senare i höst.
Om någon i din närhet mår dåligt
- Närma dig den som du tror mår dåligt och vara empatiskt påträngande. Våga fråga hur hen mår egentligen, säga att du är lite orolig för du känner inte riktigt igen hen. Du kommer långt med att bara lyssna. Är det akut så behöver du agera - ring 112!
- Är det en person som du vet mår dåligt, kanske tom har en depression, eller är i en livskris, ska du helt enkelt fråga om hen funderar på att ta sitt liv eller skada sig själv. Viktigt att vara tydlig. Förmedla att personen är viktig och värdefull och att This too shall pass. Det blir bättre.
- Mår du själv dåligt, ta kontakt med någon. En vän, en anhörig, vården. Eller ringa till Minds Självmordslinjen 90101 eller chatta med de på mind.se. Ring jourhavande medmänniska, BRIS eller andra stödorganisationer. Vinn tid.
- Och så klart ladda ner Lumeno! Där finns konkreta verktyg för att hantera svåra stunder.
6 snabba tips från Marie
-
Våga fråga om självmordstankar. Uppmuntra personen som står nära att våga fråga.
-
Våga lyssna. Du behöver inte ha lösningen.
-
Våga agera. Hjälp personen att söka hjälp. Ring vårdcentralen eller om det är akut- ring 112. Eller kör till psykakuten
-
Hjälp till i vardagen och erbjud ditt stöd.
-
Läs på om vad det innebär att ha suicidtankar. Läs på om myterna så du kan bemöta individen på ett bra sätt.
-
Inge hopp! ”This too shall pass!”
-
Be om ett löfte- att söka hjälp och att hålla ut.
Kontakt
För att prata med Marie Niljung, kontakta henne på 070-335 77 19, eller marie@niljung.se.