Årets Anderseminarium belyste journalistiken utanför storstan
2019-11-22Ser vi ett uppsving för journalistiken ute i landet? Är det viktigt med lokala berättelser bortom blåljusrapportering, om hyperlokala sajter, och hur gör man när de nya kommuninvånarna inte kan läsa tidningen på svenska? Det var frågor som diskuterades under höstens Anderseminarium.
Klyftan mellan storstäderna och resten av landet diskuteras på många håll i Sverige. Det är viktigt att granskande journalister finns i hela landet och kan ifrågasätta även lokala makthavare, och att hela Sverige speglas i riksmedia. Under dagen diskuterades framtiden för det lokala i ljuset av en krympande annonsmarknad, det nya mediestödet och ett förstärkt uppdrag för public service att täcka vita fläckar.
Arbetar för att underlätta integrationen av invandrare
Först ut var Inga-Lill Bengtsson och Sofyan Aswad från Kristianstadsbladets trespråkiga gratistidning Kb Mosaik. Redaktionen tar fram egna nyheter, gör reportage och skriver sammanfattningar av de viktigaste nyheterna och största snackisarna på lätt svenska.
- Vi lyfter även upp känsliga ämnen som till exempel bärandet av slöja eller inte, säger Sofyan Aswad, journalist på Kb Mosaik. Det blev så uppmärksammat att vi bjöd in till en träff, en så kallad ”snackbar”, i kommunen där jag, tillsammans med två kvinnor som valt olika i den här frågan, diskuterade och svarade på frågor om ämnet.
Kb Mosaik har nominerats till Nya journalistpriset för bästa icke-svenskspråkiga journalistik. Tidningen ”har underlättat integrationen av invandrare i Skåne”, enligt motiveringen.
- Vi vill bygga broar mellan nyanlända och Sverige, säger Inga-Lill Bengtsson, chefredaktör Kb Mosaik.
Forskning om hyperlokalt
Rubriken på Carina Tenors föreläsning hade den högaktuella rubriken; Hyperlokalt – journalistikens mikrobryggeri. Det handlade om lokala entreprenörer både vinstdrivande och ideella som är lokalt placerade och som drivs av en känsla för bygden och lusten att göra något kreativt.
- De utgår från de förmågor och kontakter de redan har och inte sällan är de missnöjda med de traditionella aktörerna i medielandskapet, det vill säga tidningar, säger Carina Tenor, journalist och forskare. Istället bildas det hyperlokala sajter, helt fristående från de stora mediehusen.
Carina Tenor har under flera år delat sin tid mellan att vara journalist på Nerikes Allehanda och sin forskning om lokaljournalistik och hyperlokala medier.
Andra talare på Anderseminariet var Marit Kapla, journalist och författare till Osebol, Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på SVT, Mikael Nestius, affärschef Mittmedia, Linus Carle, tf chefredaktör Arvika Nyheter, Lena Richardson, chefredaktör Filipstads Tidning.
Dagen leddes av moderator Annika Lindqvist.
Nytt spännande Anderseminarium väntar i vår.