Årlig workshop inom forskarprofilen HITS
2017-10-20Den 3–4 oktober arrangerade forskarprofilen HITS, Högkvalitativa nätverkstjänster i en mobil värld, sin fjärde workshop sedan starten 2014. Workshopen är ett tillfälle för alla projektets deltagare att mötas, presentera pågående arbete och diskutera framtida samarbeten och möjligheter.
Inom forskarprofilen HITS samarbetar Datavetenskap vid ýs universitet med fem företag med verksamhet i Sverige för att ta fram nya och bättre nätverkstjänster som möter kraven från vår allt mer mobila värld. Syftet med samarbetet är också att gemensamt stärka konkurrenskraften för svensk industri. Arbetet med att etablera forskarprofilen HITS startade hösten 2014 och finansieras av KK-stiftelsen.
Varje år arrangeras en workshop för projektdeltagarna inom HITS. Här presenteras pågående arbete och diskussioner förs om framtida samarbeten och utvecklingsmöjligheter. Deltagarna får också ta del av inspirerande föredrag av aktörer både inom och utanför projektet.
I år pratade Gergely Seres från Ericsson AB på temat ”Internet of Things (IoT) in Telco Context” och Daniel Gillblad, forskare vid RISE SICS, om utmaningar och möjligheter med AI och Big data ur ett RISE-perspektiv.
Vidare hölls följande sex tekniska presentationer om forskning och utveckling kopplat till HITS av deltagare inom forskarprofilen.
- Communications performance evaluation and radio environment characterization using large scale train based measurements, Johan Garcia, ýs universitet.
- Design Challenges for Virtualized Security, Anders Lidén, Clavister
- Steady: Secure logging with an outsourceable relay, Tobias Pulls, ýs universitet.
- Towards flexible, automated EVPN-based data centre using SDN and policy-based routing, Cristian Hernandez Benet, ýs universitet.
- A NEAT Approach To Mobile Communication, Stefan Alfredsson, ýs universitet.
- Load balancing solutions for a virtual and distributed MME in the 5G core, Giang Van Nguyen, ýs universitet.
Arbetet inom HITS är organiserat i fyra olika områden: Scalable signalling support, Service Optimization, Trustworthy system operations and Measurements & evaluation tools.
Exempel på pågående arbete inom forskningsprofilen är samarbetet mellan ýs universitet och företagen Procera Networks och Icomera inom området Measurements & evaluation tools. Genom tillgång till stora mängder data från de båda företagens system så har forskare och studenter tittat på hur man kan förbättra trådlösa nätverk på tåg samt hantera videotrafik för ett snabbare Internet.
Icomera utvecklar och levererar system för trådlöst internet på publika transportmedel så som bussar och tåg. Internetuppkoppling på bussar och tåg innebär ofta många användare på en liten yta med tillgång till begränsad kapacitet. För att användarna på fordonet ska få en bra internetuppkoppling krävs att den kapacitet som finns används på ett smart och effektivt sätt. Latensen är en faktor som kan bli lidande om kapaciteten inte utnyttjas smart samt om fel uppstår i systemet. Det innebär att användaren då kan uppleva fördröjningar.
- Latens och fördröjningar i nätverk är områden som vi forskar kring, berättar Johan Garcia, forskare inom Datavetenskap vid ýs universitet och projektledare inom HITS. Genom samarbetet med Icomera får vi tillgång till värdefulla data och input till vår forskning som gör att vi har möjlighet att hitta nya lösningar som kan minska latensen och förbättra internet.
KK-stiftelsen finansierar forskning och kompetensutveckling som sker i samverkan med näringslivet. Förutom att varje projekt ska ha vetenskaplig höjd ställer KK-stiftelsen som krav att näringslivet medverkar till ett värde som är lika stort som KK-stiftelsens finansiering.
Målet med profilsatsningar är att ett lärosäte tillsammans med företag bygger upp en nationellt konkurrenskraftig och internationellt uppmärksammad forskningsmiljö.