Att bestiga Kebnekaise
2012-11-23En grupp studenter från idrottslärarprogrammet har varit på exkursion till Kebnekaise. Ungefär halva gruppen klarade av den strapatsrika klättringen till toppen på 2 102 meters höjd.
- Jag var nog inte riktigt klar över innan hur kallt och blåsigt det var och hur brant den sista klättringen var, säger Bob Fungula, en av studenterna som var med. Ansiktet blev täckt av is och man fick skrapa bort isen från kinderna.
- Flera av oss som åkte var jättetaggade inför upplevelsen, säger Linda Pettersson Storsberg, också hon student. Jag var väl lite mera skeptisk innan och tänkte att det skulle bli ganska jobbigt. Såhär efteråt kan jag säga att det var så häftigt att jag är beredd att göra om det.
Under bestigningen av Kebnekaise passeras olika stationer där man kan fundera över när och om man ska fortsätta ända upp till toppen. På grund av väder och den i övrigt ansträngande klättringen, vände delar av gruppen om, men sju personer fullföljde turen till toppen. En del av utmaningen ligger i att det mörknar tidigt och man måste hinna återvända innan det blir för mörkt, då det är livsfarligt att gå vilse och svår terräng att klättra i.
Mäktiga naturupplevelser
- På dagarna var vi ute och gjorde saker som till exempel att bestiga toppen eller vandra till Tarfala, säger Bob Fungula. På kvällarna satt vi och hade gemensamma diskussioner vid den öppna spisen och reflekterade över vad vi varit med om och hur det påverkar oss personligen och som framtida friluftspedagoger.
Äventyret började redan vid planeringen av resan. Studenterna delades in i olika grupper och fick ta ansvar för dokumentering av resan, information om fjällområdets flora och fauna och information utrustning. De nya upplevelserna började för många redan på nattåget på väg upp mot Kiruna då det var första gånga för många att övernatta på ett tåg.
- Att få befinna sig i naturen med en grupp ger en det självförtroende och trygghet som man behöver för att senare våga ta med sig sina klasser ut i naturen i sin framtida lärargärning, säger Bob Fungula. På fjälläventyret fick vi chansen att uppleva inlärning med alla våra sinnen, vilket gör inlärningen både djup och långvarig. Resor som denna bidrar till våra positiva upplevelser av naturen som vi sedan kan förmedla till våra elever. Det är synd att man inte får vara med om den här typen av lärande där man får befinna sig i den ultimata miljön, i andra kurser än på idrottskurserna.
Gruppen som reste var studenter på idrottslärarprogrammet tillsammans med Albrecht Jung och Sven-Olof Palm, båda universitetsadjunkter i idrottsvetenskap. Resan ingick i kursen Idrottsvetenskap / Idrott och hälsa, 30 hp A - C. I A-kursen får man, utöver den teoretiska och praktiska delen av undervisningen, åka till Matilla för att tälta och övernatta ett par nätter i skogen. I B-kursen får man åka till Idre för en veckas vinterutbildning där alpin- och längdskidåkning ingår. Man får i B-kursen även åka på en till övernattning i naturen. I C-kursen får man åka på det största äventyret inom inom hela lärarutbildning - Kebnekaise - för att sedan avsluta med C-uppsatsen examensarbetet.