Även trista miljöer kan skapa filmturism
2023-01-04Inte bara svindlande vackra landskap i ”Sagan om ringen” och medeltida borgar i ”Game of thrones” lockar filmturister att besöka inspelningsplatser. I genren Nordic Noir kan en bro under en dimmig himmel mellan Sverige och Danmark bli lika spännande.
Richard Ek, professor i kulturgeografi vid ýs universitet och knuten till forskningscentret Geomedia, har tillsammans med Mia Larson, professor i företagsekonomi vid Centrum för tjänsteforskning (CTF), och Can Seng Ooi från University of Tasmania publicerat ett bokkapitel som diskuterar hur även trista och deprimerande miljöer i filmer och tv-serier kan skapa en filmturism.
- Filmer och tv-serier som utspelar sig i grandiosa och tilltalande miljöer har länge varit föremål för en omfattande filmturism med ikoniska exempel som Nya Zeelands berglandskap i ”Sagan om ringen” och den medeltida delen av Dubrovnik i ”Game of thrones”, förklarar Mia Larson.
Men det är inte bara estetiskt tilltalande och storslagna miljöer som kan generera en strid ström av turister som vill återuppleva scener bekanta från tv-soffan. Även filmer och tv-serier som utspelar sig i allmänt betraktat tråkiga och föga tilltalande miljöer kan locka nyfikna filmturister trots att produktionsteamet verkar ha jobbat hårt på att få de filmade miljöerna så nedslående och dystra som möjligt.
- Ett exempel är den svenskdanska tv-serien ”Bron”, säger Richard Ek. Som en del av den internationellt etablerade genren Nordic Noir visualiserar ”Bron” ett nutida skandinaviskt stadslandskap (Malmö och Köpenhamn) med stora sociala klyftor. Här speglas utanförskapet i en stilistiskt nordisk minimal design, inbäddad i en dimmig och grå miljö där den fuktiga kylan nästan tränger igenom TV-skärmen. I serien söker den excentriska polisen Saga ledtrådar i gamla nedslitna lagerlokaler och möter människor på samhällets baksida.
Dessa landskap kan locka filmturister och både Köpenhamn och Malmö hade under flera år arrangerade rundresor till centrala inspelningsplatser. I likhet med andra intensiva upplevelser kan exempelvis den planerade bilresan över Öresundsbron, där Saga hittade sitt första mordoffer i två bitar, bli en optimal upplevelse där fiktion och verklighet suddas ut. Denna typ av upplevelse kan till och med överträffa andra upplevelser som filmturisten kombinerar vid sitt besök - exempelvis ett besök på Tivoli i Köpenhamn.
- Andra exempel på filmer och tv-serier med nedslående miljöer är filmerna om Twilight-sagan, berättar Mia Larson. De utspelar sig på en regnig, kall och mörk plats i nordvästra USA – tilltalande bara för vampyrer och varulvar. Trots det blev den lilla staden Forks överöst av turister – från nästan ingen turism till 70 000 besökare under 2010.
- En anledning till att filmturisten inte bara attraheras av majestätiska berg, magiska medeltida borgar och tågperronger utan också till miserabla och nedslitna inspelningsplatser är att även dessa platser gör det möjligt för filmturisten att öka sin förståelse för engagemang i berättelser, säger Richard Ek. Platserna må vara dystra och olyckliga men inte desto mindre tilltalande. Platser och de berättelser som ryms däri behöver nödvändigtvis inte vara vackra för att ha en attraktion för filmturister. Turistupplevelsen kan vara en flykt från vardagen där de spännande och eller engagerande händelserna i filmen återupplevs vid ett besök på inspelningsplatsen. Skönhet och storslagenhet triumferar alltså inte alltid i dessa sammanhang.
Kapitlet “Nordic Noir and miserable landscape tourism” är publicerat i boken “Screen tourism and affective landscapes: The real, the virtual and the cinematic” (Routledge).