Barnens universitet igång igen
2021-10-14Många har svårt att sova och ofta beror det på att kroppen är spänd eller för att tankarna rusar på. I måndags fick barnen på Barnens universitet mer kunskap om hur sömnforskarna testar olika metoder för att lugna ned sig inför läggdags, som nya sätt att tänka och klassiska avslappningsövningar. Eller varför inte krama på en sömnrobot när man inte kan somna.
Barnens universitet kommer att genomföras vid två tillfällen per dag under måndagar hösten 2021. De tre första omgångarna, som sker i oktober, kan man endast delta via en länk. Allmänhetens program är kl.15.00 varje dag och alla är välkomna digitalt, men det är viktigt att anmäla sig för att få en länk.
Från och med november räknar projektledare Susanne Walan med att man kan vara med på plats och då är det samling utanför Aula Magna på universitetet från och med kl.14.15.
Till båda tillfällena ska anmälan ändå ske i förväg.
Sömnforskning första programmet
Först ut var sömnrobotforskarna Annika Norell-Clarke och Siri Störe som pratade om sin forskning kring hur en sömnrobot skulle kunna hjälpa den som har svårt att sova. De berättade hur roboten fungerar och visade hur den såg ut. Barnen var nyfikna och ställde många frågor som relaterade till sömn:
- Hur mycket behöver man sova?
- Är det farligt att sova lite?
- Varför drömmer man och varför drömmer man ofta så konstigt?
- Kan man köpa en sömnrobot och vad kostar såna?
Pricka rätt fack när du slänger din förpackning
Den 18 oktober är det dags för Björn Sjöstrand och Magnus Lestelius från kemiteknik att prata om hur man ska sortera sitt skräp rätt, varför det är viktigt att sortera rätt och vad som händer om man inte gör det.
- Vi berättar om vad förpackningar, tidningar, kuvert och annat är gjort av, vad det kan finnas för lurigheter med det och hur man lägger dem i rätt fack i återvinningen så att de används bra igen och inte skadar vår natur, säger Björn Sjöstrand.
Gott om plats att delta
Skolklasser kan fortfarande boka in sig att delta via länk kl. 13.00 och allmänheten kan boka in sig till ett pass på länk kl. 15.00. Eftersom det är via länk finns det gott om plats att delta.
- Våra forskare är fantastiska på att ställa om och göra forskningen intressant och lättillgänglig för barnen, oavsett om det är digitalt eller fysiskt, säger Susanne Walan, projektledare för Teknikerjakten.
Från och med den 15 november kan man boka sig för att komma och vara med på plats och då inleder vi med ett spännande program om kombinationen konst och naturvetenskap. Presentatör är Harald Raijmakers, licentiand i biologididaktik och även pedagog vid Alma Lövs museum.
Nyhet för i år
En nyhet för i år är att den 10 december kl. 13.00 bjuds skolklasser in till ett Barnens universitet special!
Då visas en föreställning för barn från 10 år och uppåt som ges av Kunskapsteatern. Föreställningen heter "Fakta dig".
- Hur vet man vad som är riktigt sant?
- Vem ska man tro på?
Och varför är Kjell så kritisk?
Med musik, humor och tankeställare, kommer Kunskapsteatern presentera en interaktiv föreställning som ger både svar och nya frågeställningar. Det kommer bli en medryckande lektion i det högaktuella ämnet källkritik.
All anmälan görs till Juliane Radke
Här hittar du mer information om höstens program.