Barns och ungas psykiska hälsa tema när forskarna och kommunen möttes
2024-10-25Torsdag 24 oktober hölls den andra träffen under vinjetten Forskarna i Almen, där forskare från ýs universitet möter representanter för ýs kommun.
Denna gång var temat barns och ungas psykiska hälsa.
– En väldigt lärorik kväll. Alla som deltog vittnade om det, säger Patrik Larsson, prorektor vid ýs universitet.
På plats i kvarteret Almen fanns sex representanter för kommunstyrelsen, socialtjänsten och gymnasie- och grundskoleverksamheten. Från ýs universitet deltog, förutom Patrik Larsson och universitetsdirektör Anne-Christine Larsson Ljung, fyra forskare som under en dryg timme sammanfattade sin forskning med koppling till barns och ungas psykiska hälsa.
Evelina Landstedt, professor i socialt arbete, berättade om det pågående forskningsprojektet ”Hand in hand we stand” där skolor i ýs kommun deltar. Forskningen bygger på nära samverkan mellan forskare vid universitetet och elever, lärare, elevhälsopersonal och rektorer vid tre skolor. Så här långt visar forskningen att relationer, faddrar och aktiviteter är mycket viktiga för ungas psykiska hälsa. Här finns mer information om projektet:
Stor undersökning bland niondeklassare
Carolina Jernbro, docent i folkhälsovetenskap, berättade om sin forskning om våld mot barn i Sverige. Forskningen bygger på en webbenkät till 5 820 elever i årskurs nio i hela landet. De fick anonymt svara på frågor som visar hur utsatta de är för våld i sju olika kategorier. Svaren visar att 57 procent är utsatta för någon form av våld i dessa kategorier och att 16 procent är utsatta för våld i tre till sju av kategorierna. Forskningen pekar också på riskfaktorer för psykisk ohälsa hos unga och att så många som fem till tio procent inte får mat på bordet hemma varje dag. Forskningen resulterade i en rapport tidigare i år. Här kan du läsa mer om den:
Nationell uppföljning av socialtjänsten
Birgitta Persdotter, lektor i socialt arbete och vetenskaplig ledare för FoU Välfärd Värmland, berättade om det pågående projektet NUSO (Nationell uppföljning av socialtjänstens omställning) där ýs universitet och Sveriges kommuner och regioner, SKR, samarbetar. Forskningen baseras på drygt 21 000 barnavårdsutredningar inom socialtjänsten i 134 kommuner i Sverige och syftar till verksamhetsutveckling i form av en modell för uppföljning och analys. Forskningen visar bland annat att en relativt låg andel av de utredningar som undersökts – 30 procent – har lett till åtgärder, samt att bara fem procent av de utredda barnen har kopplingar till kriminalitet. Nyligen presenterades resultat från forskningen i en studie:
Tidiga insatser viktiga
Kjerstin Almqvist, professor i psykologi, berättade om sin forskning som visar att tio till femton procent av alla barn i Sverige lever under svåra förhållanden. En siffra som varit relativt konstant över tid. Hon berättade också att tidiga insatser är viktiga och att de måste utgå från barnens behov. Barnen behöver också få stöd och insatser tillsammans med andra barn och inte vid enstaka tillfällen utan i form av upprepade insatser, tio till tjugo gånger, minst en gång i veckan. Kjerstin Almqvist talade också nyligen om sin forskning vid Ericastiftelsens jubileumskonferens. Det kan du läsa mer om här:
– Det var förstås både skrämmande och dystra fakta vi fick ta del av under kvällen. Men de korta föreläsningarna var också hoppfulla, eftersom forskningen i alla fyra fallen visar att det finns fungerande vägar framåt, säger Patrik Larsson.