Bättre förberedd med programstartsvecka
2019-09-24För att förbereda studenterna på vad universitetsstudier innebär ordnar grundlärarprogrammet en programstartsvecka.
- Vi hoppas och tror att programstartsveckan ökar genomströmningen i programmet, säger Annelie Bodén, programledare för grundlärarprogrammet.
Höstterminen är igång och det har varit en intensiv start för många studenter. Mycket information att ta in, nya människor och en ny miljö. För att ge en trygg start och underlätta för studenterna har grundlärarprogrammet byggt ut programstarten till en hel vecka.
- Studenterna ska bli väl förberedda på vad det innebär att läsa på universitetet och på grundlärarprogrammet. De ska veta att det handlar om helfartsstudier och vad deras utbildning innehåller i stort. Bland annat får de information om den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, och från lärarutbildningens studie- och karriärvägledare. Dessutom får de veta mer om de stödfunktioner som finns, säger Annelie Bodén.
Veckan ingår i den första kursen Lärarens roll och verktyg och avslutas med en examination.
- Examinationerna gick bra och organiserades som ett seminarium rörande vilka egenskaper studenterna känner att de behöver för att genomföra en lärarutbildning samt i sin roll som lärarstudent. Det hölls många kloka och insiktsfulla samtal under programstartsveckans senare hälft, säger Emil Mörk, adjunkt i samhällskunskap och en av kursledarna.
Föreläsning i studieteknik lockade många
Under veckan träffade de nya studenterna tidigare och nuvarande studenter som gav goda tips och inspiration inför studierna. Veckan innehöll även föreläsningar, där Björn Liljeqvists föreläsning om studieteknik var ett populärt inslag som även lockade studenter från andra program.
- Jag vill få tips om hur jag kan plugga bättre och underlätta studiegången under ett långt program, säger Johannes Tarve som ska läsa till ämneslärare för gymnasieskolan med inriktningen samhällskunskap.
Laila Björnström har börjat på samma program och hon håller med.
- Jag vill också veta mer om hur jag pluggar på rätt sätt. Jag är väldigt sugen på att börja, men har aldrig pluggat på ett universitet tidigare.
Förutom att föreläsa om studieteknik är Björn Liljeqvist ordförande för Mensa International. Han berättar för de nya studenterna att han träffat många begåvade människor som inte klarat av universitetsstudier.
- Det handlar inte om vem man är utan vad man gör. Man kan lära sig att lära. Inlärning är inte något som bara händer. Nu behöver man göra jobbet själv, säger Björn Liljeqvist.
Gott omdöme från studenterna
Programstartsveckan är nu utvärderad och omdömet från studenterna blev gott.
- Cirka 94 procent av studenterna gav veckan godkänt eller väl godkänt. Vi kommer definitivt att fortsätta med programstartsveckan. Studenterna gav även idéer om tänkbara förbättringar som vi i programrådet tar med oss när vi diskuterar nästa års upplägg, säger Annelie Bodén.