Berättelser viktigt i historieundervisning
2019-10-28Elever närmar sig ofta kunskaper om det förflutna i berättelsens former. I historieundervisningen använder lärare och läromedel däremot ofta abstrakta förklaringar. Undervisningen kan därför förstås som ett komplicerat möte mellan dessa utgångspunkter. Hans Olofsson har disputerat i historia och menar att kunskapen om detta möte är viktigt för förståelsen av elevernas möjligheter att utveckla sitt historiemedvetande.
Hans Olofsson har skrivit avhandlingen Historia på högstadiet: Historiekulturella yttringar i och utanför ett klassrum i Sverige hösten 2009. Han undersöker begreppet historiemedvetande som innebär förmåga att lyfta fram och förbinda det förflutna med bilder av framtiden och att använda det förflutna för att orientera sig i sin egen tid.
- Skolforskning tittar snarare på resultat i prov än på pågående lärprocesser hos elever och lärare där de tillsammans tolkar och skapar sin bild av historien. Kanske bör skolan möta eleverna på den nivå de är och använda berättandet mer i undervisningen, säger Hans Olofsson.
Avhandlingen är en detaljerad fallstudie av en niondeklass som studerar första världskriget och Europas mellankrigstid. Hans Olofsson har utgått från en teoretisk modell med fem aktiviteter som kan användas för att analysera hur elevers historiemedvetande utvecklas genom undervisningen. En av aktiviteterna är att ställa relevansskapande frågor till det förflutna, en annan att tillsammans med lärare och läromedel skapa en meningsfull undervisningsberättelse med betydelse för samtidsorienteringen. Här spelar därför också historiekulturen utanför klassrumsdörren en viktig roll.
Historieundervisning ska enligt kursplanen utveckla elevers historiemedvetande och för att uppnå det måste man skapa en förbindelse med samtiden.
- Historiedidaktiken blir ibland för allmän och sätts inte alltid i ett sammanhang. Det är viktigt att didaktiken i historia kan vara specifik för ämnet. Jag hoppas att min studie kan öka förståelsen för historiemedvetandebegreppet i den debatt som nu är aktuell om historieämnets funktion och innehåll.
Hans Olofsson disputerade den 25 oktober vid ¹û¶³´«Ã½s universitet. Han bedrev sina forskarstudier vid ämnet Historia. Hans Olofsson fortsätter att vara verksam i lärarutbildningen vid ¹û¶³´«Ã½s universitet och fortsätter skriva läromedel vid sidan av jobbet.