Beviljade anslag från KK-stiftelsen möjliggör breddat kursutbud i datavetenskap
2020-10-05COVID-19 har starkt påverkat arbetsmarknaden. För att tillgodose näringslivets behov av kompetensutveckling öppnar ämnet datavetenskap upp för nya sätt att vidareutbilda sig. Finansieringen sker genom KK-stiftelsen.
Utifrån den globala situation som uppstod i våras såg KK-stiftelsen en risk för ekonomisk nedgång med korttidspermitteringar och uppsägningar som följd. För att möta situationen öppnade KK-stiftelsen en möjlighet att söka medel för att utveckla nya, och vidareutveckla befintliga, kurser så att de blir tillgängliga för yrkespersoner som vill vidareutbilda sig.
Datavetenskap vid ýs universitet såg snabbt en möjlighet att fortsätta att vara relevanta och kunna erbjuda ett breddat utbud av kurser för delvis nya målgrupper.
- Traditionellt så har vi mest riktat in oss på heltidsstudenter som läser ett program hos oss och sedan tar examen, säger Johan Eklund, projektledare och studierektor på datavetenskap. Vi har känt av önskemål från näringslivet men det har varit svårt att erbjuda nya kurser. Att utveckla kurser för en delvis ny målgrupp kräver resurser och det beviljade anslaget från KK-stiftelsen öppnar upp nya möjligheter för oss.
- Kurserna, som kommer att vara på avancerad nivå, vänder sig till både yrkesverksamma och studenter. Från universitetets sida strävar vi efter att skapa dessa kurser med stor flexibilitet och de kommer att vara helt distansbaserade.
De nya kurserna, som kommer att bedrivas med olika intensitet, ges inom datavetenskaps tre profilområden:
• Datakommunikation
• Datasäkerhet
• Mjukvaruutveckling
- Många av de kurser som vi ger i de här områdena skulle jag vilja påstå är glödheta på arbetsmarknaden, säger Johan Eklund och exemplifierar med Internet Of Things (IoT) – alltså att en mängd enheter är uppkopplade mot nätet, exempelvis för att mäta och styra funktionalitet.
- IoT är ett ganska nytt begrepp som vi även bedriver forskning inom.
Trots att både ansökan och beviljandet av medel har gått rekordsnabbt kommer resultatet att visa sig på bred front redan under vårterminen 2021.
- Vi fick projektet i juni och har fått agera blixtsnabbt, förklarar Johan Eklund. Ett krav från KK-stiftelsen var att de ville se ”impact” i princip omedelbart, så vi har skapat nya kursinstanser av befintliga kurser och startat utvecklingen av några nya. Det här är ett tvåårigt projekt så kurser kommer utvecklas succesivt.
Det utökade kursutbudet förväntas locka studenter både nationellt och internationellt. Samtliga ges på engelska och genomförs på distans.
- Vi räknar med att kunna utöka både studentvolym och utbud vilket känns väldigt spännande och roligt, säger Johan Eklund.